Lokálne tržnice sú konečne plné čerstvej zeleniny a ovocia. Pri pohľade na jahodové pulty okamžite dostaneme chuť na lahodný dezert, ktorý nám spríjemní letnú atmosféru. Jahodový koláč s kyslou smotanou plnkou urobí dojem aj na toho najnáročnejšieho gurmána. A malé ratolesti vás budú žiadať, aby ste ho robili každý týždeň.
Čo na to potrebujete?
- 275 g hladkej múky
- 100 g masla
- 4 vajcia
- 170 g cukru
- 300 g smotany
- 500 g jahôd
- 10 g vanilky
Postup
Maslo izbovej teploty spojte s 200 g múky. Pridajte 1 vajce a 1 polievkovú lyžičku cukru a vypracujte cesto. Sformujte ho do tvaru gule, zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 30 minút do chladničky.
Medzitým si pripravte plnku. Vyšľahajte kyslú smotanu, 3 vajcia, zvyšný cukor, vanilku a 75 g múky.
Čerstvé jahody umyte a každú rozrežte na polovicu.
Krehké cesto dajte do formy na pečenie a poprepichujte ho vidličkou na niekoľkých miestach.
Na vrch poukladajte jahody a všetko polejte vyšľahanou smotanovou zmesou.
Pečte pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.
Jednoduchý a voňavý koláčik zlepší váš deň, či už si ho pripravíte len tak alebo ním pohostíte návštevu.
Zdroj: sovkusom.ru