Novembrové knižné novinky z Grady

Šifra 

Isabella Maldonado

Anotácia (krátka)  Nina Guerrerová sa v šestnástich rokoch ubránila sériovému vrahovi. Keď však človek z jej minulosti, na ktorého by najradšej zabudla, uvidí video, v ktorom si poradila s mladými útočníkmi, zatiahne ju znova do reťaze niekoľkých vrážd. Vymaniť sa z dômyselnej pasce chladnokrvného vraha nebude vôbec jednoduché. 

Anotácia (dlhá)    

V šestnástich rokoch sa Nine Guerrerovej podarilo uniknúť zo smrtiacej pasce sériového vraha. O jedenásť rokov neskôr je z nej dospelá žena, zvláštna agentka FBI, ktorá si nenechá skákať po hlave. Keď internetom preletí video, v ktorom si efektívne poradí s útočníkmi, ktorí ju napadli vo virgínskom parku, získa si zástupy fanúšikov.  

Lenže pozerá sa aj niekto iný. Niekto, kto Nine nemôže odpustiť starú krivdu. Odhodlaný potrestať tú, ktorá mu unikla, spácha vrah z Nininej minulosti brutálny zločin, len aby ju zatiahol do vyšetrovania. Tým sa však jeho hra len začína. A vďaka internetu sa do nej tentoraz zapojí oveľa viac ľudí. Jeho hádanky a slovné hračky z neho možno urobili zvrhlú hviezdu sociálnych sietí – tajomného virtuálneho ducha nazývaného Šifra –, ale pre Ninu je stále tým, kým bol kedysi: netvorom priživujúcim sa na utrpení slabších.  

Aby ho dostala, musí sa spojiť so spolupracovníkom FBI, psychoanalytikom Dr. Jeffreym Wadeom. Keďže aj jeho prenasledujú tiene minulosti, spoločne majú šancu – stopu za stopou, obeť za obeťou – nájsť chladnokrvného vraha. Začínajú sa preteky s časom, ktoré sleduje celý svet. 

Sila psa 

Thomas Savage 

Anotácia:  

Phil a George sú bratia a vlastnia najväčší ranč v montanskom údolí. Krutý Phil z hĺbky duše pohŕda akoukoľvek slabosťou. George má, naopak, jemnú a láskyplnú dušu. Od detstva spia bratia v jednej posteli a delia sa o spoločnú izbu. Keď sa George ožení s mladou vdovou, Phil rozpúta boj, aby bratovu novomanželku zničil. Nepočíta však s jej ochrancom. 

V údolí motýľov 

Diana Marcum 

Anotácia (krátka) 

V dažďovom pralese v Belize sa nachádza miesto plné očarujúcich motýľov. Dovolenka novinárky Diany Marcumovej tu zakrátko naberie iný smer po tom, čo objaví jednu z najstarších motýlích fariem na svete. Podmanivé tvory ju očaria tak, že sa o nich bude chcieť dozvedieť čo najviac. V Belize sa však schyľuje k hurikánu, svet trápi pandémia a globálne otepľovanie si začína vyberať svoju daň. 

Anotácia (dlhá)   

V dažďovom pralese v Belize, vedľa ruín zaniknutej civilizácie, sa na vrchole kopca nachádza miesto plné očarujúcich motýľov Morpho menelaus. Spočiatku katastrofálna dovolenka Diany Marcumovej tu zakrátko naberie celkom iný smer po tom, čo objaví jednu z najstarších motýlích fariem na svete. Podmanivé okrídlené tvory ju očaria tak, že sa o nich bude chcieť dozvedieť čo najviac. V honbe za poznaním sa zoznámi s Cliveom, húževnatým britským milionárom, a so Sebastianom, manažérom farmy s prísnou tvárou, no veľkým srdcom. Spolu s partnerom Moodym sa presťahujú do opusteného domu v džungli, kde okrem motýľov stretávajú netopiere, škorpióny, tukany či leguány. Nadšenie a radosť však netrvajú večne. V Belize sa schyľuje k hurikánu, svet trápi pandémia a globálne otepľovanie si začína vyberať svoju daň. 

Čo robí tento gombík

Bruce Dickinson 

Anotácia (krátka):  

Bruce Dickinson je frontman skupiny Iron Maiden. Je ikonou rocku a jedným z najuznávanejších spevákov a skladateľov na svete. V autobiografii odhaľuje úprimne a vtipne niekoľko fascinujúcich príbehov zo svojho života: tridsať rokov s Iron Maiden, sólovú kariéru, detstvo v britskom školskom systéme, skúsenosti s prvými kapelami, ale aj boj s rakovinou. 

Anotácia (dlhá):    

Bruce Dickinson je frontman skupiny Iron Maiden, ktorá predala viac ako 90 miliónov albumov a odohrala viac ako 2 000 koncertov po celom svete, čo z nich robí jeden z najúspešnejších rockových počinov všetkých čias. Bruce je skutočnou ikonou rocku a tiež jedným z najznámejších a najuznávanejších spevákov a skladateľov na svete. Okrem toho je aj kapitánom leteckej spoločnosti, motivačným rečníkom, pivovarníkom, spisovateľom, rozhlasovým moderátorom a filmovým scenáristom. Dokonca sa súťažne venoval i šermu. Vo svojej autobiografii rozpráva o svojom angažmáne v rôznych kapelách, predtým než sa pridal k Iron Maiden, ktorí ho preslávili. Iron Maiden vydali šestnásť štúdiových albumov, predali vyše 100 miliónov albumov a boli štyrikrát nominovaní na cenu Grammy. Bruce odhaľuje úprimne, odvážne, inteligentne a vtipne niekoľko fascinujúcich príbehov zo svojho života: tridsať rokov s Iron Maiden, sólovú kariéru, detstvo v excentrickom britskom školskom systéme, skúsenosti s prvými kapelami, ale aj nedávny boj s rakovinou. 

Smetiarke rozprávky 

Zuzana Pospíšilová 

Anotácia – krátka: 

Dvadsať rozprávkových príbehov, v ktorých vystupujú nielen smetiari, smetiaky a kontajnery, ale aj rozprávkové postavy. Prečítajte si o boji zvieratiek s lesnou skládkou, o lekárovi, ktorý liečil kontajnery, alebo o nahnevanom papierovom hasičovi, ktorý chcel zachrániť princeznú. Vedia smetiari lepšie čarovať ako čarodejníci? Aj na to vám odpovie táto rozprávková knižka.  

Krásne veci 

Janelle Brownová 

Anotácia (krátka):  

Bohatstvo je náplasť, nie liek a ak sa choroba do vás zažerie príliš hlboko, peniaze na jej vyliečenie stačiť nebudú. Svoje o tom vie zlodejka Nina aj bohatá dedička Vanessa. Pri studenom brehu jazera Tahoe, sa začínajú odkrývať temné tajomstvá z ich života aj minulosti, ako aj príbeh plný mrazivej túžby, dvojtvárnosti a pomsty. 

Anotácia (dlhá): 

Bohatstvo je náplasť, nie liek a ak sa choroba do vás zažerie príliš hlboko, peniaze na jej vyliečenie stačiť nebudú. Svoje o tom vie zlodejka Nina aj bohatá dedička Vanessa, ktorých životné cesty sa pretínajú v strhujúcom trileri o zrade, láske, túžbe a chamtivosti. 

Nina vyrastá v chudobných pomeroch a hoci sa jej nakoniec podarí získať vysokoškolský titul, nepriazňou osudu skončí ako zlodejka. So svojím prefíkaným írskym priateľom Lachlanom okrádajú zbohatlícke losangelské detičky. 

Vanessa je zasa na prvý pohľad plytká privilegovaná mladá dedička, ktorá sa presadila ako instagramová influencerka. Lenže život plný plytkých vzťahov a pozlátka ju v skutočnosti nebaví, ani nenapĺňa, a tak sa utiahne do zdedeného horského sídla svojej rodiny, do Stonehavenu.  

Na mieste, kde to nikto nečaká, sa začínajú odkrývať temné tajomstvá z Vanessinej, ale aj Nininej minulosti. Ich cesty sa po rokoch znova pretínajú pri studenom brehu jazera Tahoe, a odkrývajú príbeh plný mrazivej túžby, dvojtvárnosti a pomsty. 

Human design 

Karen Curry Parker

Anotácia (krátka): Chcete vedieť, aké sú vaše talenty, dary, osobnostné črty alebo zraniteľné miesta? Human design vám odhalí, ako žiť svoje pravé ja.  

Anotácia (dlhá): Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čím sa odlišujete od ostatných ľudí okolo vás? Human design, syntéza starovekej múdrosti a modernej vedy, vám pomôže pochopiť krásu a silu toho, kto skutočne ste.  

Human design je relatívne novou vedou o sebapoznaní, ktorá bola vytvorená syntézou astrológie,  I-ťingu, kabaly, čakrového systému a kvantovej fyziky v osemdesiatych rokoch.  Human design delí ľudí na päť základných energetických typov: 

Manifestor 

Generátor 

Manifestujúci generátor 

Projektor 

Reflektor 

Informácie, z ktorých vychádza, sú presný dátum, čas a miesto narodenia. Z týchto vstupných údajov sa vygeneruje jedinečná mapa,  ktorá vám poskytne veľmi špecifické poznatky o vašich osobnostných črtách, zdraví,  personálnej psychológii, talentoch, múdrosti a zraniteľných miestach. Hneď ako objavíte svoje jedinečné energie a dokážete rozlišovať medzi energiou, ktorú vytvárate, a energiami, ktoré absorbujete zo sveta okolo vás, môžete začať robiť veľké rozhodnutia, ktoré vám pomôžu vytvoriť si život, ktorý je v súlade s vaším pravým ja. 

Chcem ti pripomenúť

Bianca Sparacino

Anotácia: Je v poriadku dopriať si čas. Je v poriadku chcieť lásku. Je v poriadku občas nemať silu. Je v poriadku, ako sa cítiš. Vezmi si z knihy presne to, čo tvoje srdce potrebuje. 

Pandora 

Susan Stokes-Chapman

Anotácia (krátka):  

Londýn 1799. Mladá nádejná šperkárka Pandora Blakeová zistí, že do obchodu so starožitnosťami dorazila záhadná grécka váza. Aby odhalila jej tajomstvo, požiada o pomoc Edwarda Lawrenca, ktorý sa uchádza o prijatie do Spoločnosti pre starožitníkov. Postupne si však začína uvedomovať, že niektoré dvere je lepšie neotvárať. 

 Anotácia (dlhá):  

HRANICA MEDZI NÁHODOU A OSUDOM JE NIEKEDY VEĽMI TENKÁ… 

 Londýn 1799. Mladá nádejná návrhárka šperkov Pandora Blakeová žije so svojím strýkom v kedysi preslávenom obchode so starožitnosťami svojich rodičov. Jedného dňa do obchodu tajne doručia záhadnú grécku vázu. Od tej chvíle sa v starožitníctve začínajú diať zvláštne veci. Pandora je odhodlaná zistiť o váze viac, a tak o pomoc požiada Edwarda Lawrenca, mladého muža, ktorý sa neúspešne uchádza o prijatie do ctihodnej Spoločnosti pre starožitníkov. 

 Edward vidí v starodávnej váze kľúč k svojej akademickej budúcnosti, Pandora ju zas vníma ako šancu na obnovenie bývalej slávy starožitníctva a možnosť osamostatniť sa. Lenže Edwardove zistenia o váze náhle spochybňujú všetko, čo Pandora vie o vlastnom živote, rodine i svete. Postupne si začína uvedomovať, že niektoré dvere je lepšie neotvárať, pretože hranica medzi náhodou a osudom je niekedy až príliš tenká.. 

Dar

Stefanos Xenakis 

Anotácia (krátka)  

Čo ak pocit šťastia netreba naháňať? Čo ak stačí, že budeme láskavými a dobrými bytosťami? Vtedy ho nájdeme aj v tých najjednoduchších veciach – v pozdrave suseda s vrúcnym úsmevom, v pomoci ostatným či vo vychutnávaní si krás sveta. 

Anotácia (dlhá): „Každý deň je v skutočnosti ako dar. Otvorte ho… a tešte sa z neho.“ 

Vo víre každodenného života, nekonečných úloh a povinností veľmi ľahko zabúdame užívať si jednoduché okamihy dňa. Akoby nám pretekali pomedzi prsty.  

Stefanos Xenakis sa svojou zbierkou láskyplných liečivých príbehov vracia k samotnej podstate života – k radosti z obyčajného bytia. Ukazuje nám čaro jednoduchých vecí, ako je skoré vstávanie, smiech či nezištná pomoc blízkym. Učí nás, že radosť často nájdeme na tých najobyčajnejších a najmenej očakávaných miestach. Dáva nám príležitosť znova sa zamilovať do svojho života a prijať pozoruhodnú krásu našej ľudskosti. 

Lebo život je vo svojej najhlbšej podstate naozaj veľký DAR. 

Back To Top