Tip: Kam umiestniť orchideu, ak bývate v byte a chcete, aby kvitla častejšie? TO JE SUPER NÁPAD

Máte radi orchidey, no aj napriek tomu že sa o nich staráte najlepšie ako viete, výsledok je úplne opačný?

Rastlinám síce vyrastajú listy, niekedy však vädnú a stonky kvetov rýchlo opadávajú. Preto je dôležité, kam umiestnite svoju orchideu.  treba správne určiť, kam orchideu v byte umiestniť.

Kam dať orchideu v byte

Aby ste pochopili, čo kvetina v danom ročnom období potrebuje, prečítajte si nasledujúce tipy!

Orchidey v zime

Mnohí nechávajú orchideu prezimovať na parapete, kde rastlina na jednej strane trpí nadmerným teplom z radiátora, na druhej strane sú listy v kontakte so studeným sklom. Najlepšie je premiestniť kvet na južný parapet alebo ho nechať vo vnútri miestnosti, pričom naň budú svietiť žiarovky, čím sa predĺži denné svetlo na 8 hodín.

Zimné obdobie je pre tropické rastliny náročným obdobím. Ak je byt v dôsledku kúrenia suchý, doprajte kvetinám teplú sprchu a kvetináče nechajte cez noc v kúpeľni. Raz za dva týždne bude tento postup stačiť na udržanie vlhkosti koreňov.

Orchidey na jar

Jar je najlepší čas na nákup nových orchideí. Toto je obdobie aktívneho rastu, kedy je možné použiť hnojivá. Rastliny je potrebné polievať aspoň raz za dva týždne, pričom raz za mesiac ich treba prihnojovať domácimi alebo komerčnými prípravkami. Medzi zalievaním postriekajte listy a korene odstátou vodou.

Najlepším miestom pre kvety na jar je okenný parapet na juhozápade, juhovýchode, východe alebo západe.

 

Orchidey v lete a na jeseň

Pamätajte, že v prírodných podmienkach rastú orchidey na stromoch vo výške nie viac ako dva metre. Preto v lete dostávajú rozptýlené slnečné svetlo prechádzajúce hustými korunami. Na južnom parapete sa môžu orchidey spáliť, ale to sa nestane, ak zatienite miesto žalúziami alebo listom papiera. V lete sa bude orchidea cítiť dobre aj v severnej časti bytu, no tá východná by bola najlepšia možnosť.

Nezabudnite na zalievanie: v suchej miestnosti kvetina vyžaduje vlhkosť stabilne raz týždenne. Pred zalievaním je dobré nasýtiť vodu kyslíkom, prelievaním z jednej nádoby do druhej.

Čo nerobiť s orchideami

  • Počas obdobia kvitnutia nemeňte umiestnenie rastliny. To jej môže spôsobiť stres a predčasné opadnutie púčikov.
  • Pri zalievaní orchidey z kanvy sa uistite, že voda neklesne na rastové body listov.
  • Musíte postriekať nielen hornú časť listov, ale aj spodnú časť.

Dúfame, že tieto tipy vám pomôžu vypestovať si nádhernú záhradu orchideí, ktorá bude lahodiť vašim očiam po celý rok.

 

zdroj
Back To Top