Tip: Ako rozlíšiť kvalitný med od falošného? POZRITE SA, ČO MÁTE DOMA

Žiaľ, v súčasnej dobe je na trhu veľa napodobenín kvalitného medu.

Objavujú sa preto, že takýto produkt je výnosnejší, navyše pomocou rôznych prísad sa predlžuje životnosť medu a zlepšuje sa jeho vzhľad. Aby ste mali istotu, či jete kvalitný med, naučte sa, ako by mal vyzerať prírodný domáci med.

Mnoho ľudí má spravidla tendenciu kupovať tekutý med a už tu začínajú prvé problémy. Je veľmi ťažké udržať med dlhodobo v tekutom stave. Buď sa bude musieť zahriať, čím stratí väčšinu svojich živín, alebo sa do neho použijú rôzne prísady. Tekutý med sa skladuje v priemere 2 mesiace a potom zhustne a scukornatie.

Mimochodom, cukornatenie je prirodzený proces. Ak je med kandizovaný, potom je to záruka, že je prírodný. Taktiež, ak sú na povrchu malé voskové natrúsené kúsky v miestach, kde sa med dostáva do kontaktu s téglikom, svedčí to o kvalite a produktu.

Vrstvený med, naopak, hovorí o nízkej kvalite. To znamená, že med bol s najväčšou pravdepodobnosťou zberaný príliš skoro, keď bol ešte nezrelý – med nebol uzavretý včelami v plástoch. Takýto med má vysoké percento vlhkosti a nedostatočnú viskozitu, ako aj iné, nižšie množstvo živín. Došlo pri tom k oddeleniu medu na tekutú časť, ktorá nikdy nescukornatie, a pevnú časť. O kvalite takéhoto medu sa netreba baviť.

Prírodný med spôsobí mierne pálenie v krku. Ak cítite chuť spáleného karamelu, tak tento med je už zohriaty. Kvalitný, vyzretý med, ak sa naberie lyžičkou, bude stekať späť do skla rovnomerným, neoddeliteľným prúdom, ktorý následne vytvorí kopček. Práve tento med vydrží dlho stáť bez toho, aby sa skazil. Ak chcete, aby med zostal tekutý čo najdlhšie, potom ho skladujte v teplejšej miestnosti.

Pridaním lyžice prírodného medu do čaju si všimnete, že farba nápoja sa zmenila na tmavšiu. Nepravý med sa prezradí tým, že čaj vôbec nezmení svoju farbu – ako keby bol doň pridaný cukrový sirup.

Kvalitu medu môžete určiť aj podľa hmotnosti. Samostatne položte na vypnutú váhu prázdny pohár, zapnite váhu a potom namiesto prázdneho pohára dajte nádobu medu. Liter prírodného medu váži 1,4-1,5 kg. Nižšia hmotnosť naznačuje buď nekvalitný výrobok alebo falošnosť.

Na posúdenie, či ste si kúpili prírodný med, môžete použiť lyžicu a zapaľovač. Vezmite pol lyžice medu a zahrejte ho zapaľovačom. Prírodný med v priebehu krátkeho času vykypí, objavia sa bublinky a ľahká medová aróma. Falošný stmavne a začne zapáchať ako spálený cukor.

Na obrúsok alebo papier naneste trochu medu a nechajte 10 minút pôsobiť. Prírodný med nezanecháva „mokrú“ škvrnu. Je viskózna, jej konzistencia je homogénna. Ak sa po 10 minútach okolo kvapky vytvorí „mokrá“ škvrna, znamená to, že med je nízkej kvality, nezrelý, s vysokou vlhkosťou. Takýto med sa čoskoro skazí.

Ako skontrolovať, či sú v mede prísady: škrob, múka, melasa, prášková krieda? Jedným zo spôsobov je kontrola pomocou jódu. Nakvapkajte kvapku jódu do medu. Ak zmení farbu na svetlomodrú alebo tmavomodrú, potom bol do produktu pridaný škrob na zvýšenie hustoty.

Ak chcete zistiť, či bola do medu pridaná krieda, do polovice pohára vody primiešajte 1 pl medu a pár kvapiek octu. Ak sa objaví charakteristické syčanie a bublinky, znamená to, že do medu bola pridaná krieda.

Ak chcete zistiť, či bola do medu pridaná melasa, použite amoniak. Zmiešajte 2 pl vody s 1 pl medu a pridajte pár kvapiek amoniaku. Ak sa farba sfarbila k hnedej a vznikla aj zrazenina, znamená to, že výrobca pridal do medu melasu, aby znížil náklady – potravu pre včely.

S týmito jednoduchými tipmi a metódami určite budete vedieť, či je pred vami prírodný produkt!

 

zdroj
Back To Top