Plánovanie malej kuchyne: Čomu by ste sa mali vyvarovať? – Toto nám povedal odborník

Plánovanie malej kuchyne nie je ľahká úloha. Aby sa do 6 metrov štvorcových zmestilo všetko, čo potrebujete, bez obetovania pohodlia, musia vlastníci bytu robiť hotové zázraky a nezabudnúť pri tom ani na dôležitosť kompromisov.

Aj napriek týmto „prekážkam“ je možné vytvoriť na malom priestore miesto, kde sa budete cítiť komfortne. Musíte len zistiť, bez čoho sa nezaobídete, a potom sa zbaviť všetkého ostatného. Čoho konkrétne?

Veľký kuchynský stôl

Ak si v kuchyni vychutnávate len raňajky a večere, a aj to v rôznych časoch, potom by bolo logické nevziať si veľký stôl pre celú rodinu.

kitchen viewunsplash

Prípadne zvážte predĺženú stolovú dosku, skladací stôl pripevnený k stene alebo široký okenný parapet.

Okenný parapet však narušuje voľnú cirkuláciu vzduchu okolo radiátorov. Ale v bytoch, kde sa nachádza podlahové kúrenie, to nebude žiadna nevýhoda.

Digestor

black flat screen tv mounted on white wallunsplash

Digestory majú spravidla štýlový dizajn, skvelý výkon, nevyžadujú pravidelnú výmenu filtra, ale zaberajú veľa priestoru, ktorý je už v malej kuchyni značne obmedzený.

Naproti tomu sú vstavané modely cenovo dostupnejšie a kompaktnejšie, vďaka čomu šetria miesto, ktoré sa môže využiť na uloženie riadu alebo kuchynských pomôcok.

Kuchynský mixér

green stand mixerunsplash

Pevný a multifunkčný spotrebič pre domácnosť má mnoho výhod: vysoký výkon, spoľahlivé nástavce, ktoré sú schopné vykonávať zložitejšie operácie a vy ho nemusíte neustále držať v rukách.

Ale v prípade malej kuchyne má všetko jednu nevýhodu: veľké rozmery. Stacionárny mixér bude potrebovať veľkú časť už aj tak malého pultu. Preto je lepšie ho nahradiť manuálnym modelom s kvalitnými násadkami.

white apple earpods beside bread on white ceramic plateunsplash

To isté možno povedať o stacionárnych mixéroch. Mixér s džbánom odvádza vynikajúcu prácu pri príprave smoothies, koktailov, detskej výživy, ale ručné modely sú univerzálnejšie a zaberajú menej miesta.

Zriedka využívaný riad

Porcelánový riad, ktorý dala mama do nového bytu, krištáľové karafy na víno, štyri súpravy pohárov a tri čajové kanvice – to všetko sa nemusí zmestiť do kuchyne. A ak ste už niekoľko rokov nepoužívali nejaký druh riadu, potom ho možno vôbec nepotrebujete, však?

ceramic teacupsunsplash

To isté platí pre plastové nádoby, hrnčeky so zábavnou potlačou či ozdobné taniere. Zvyčaje na ne sadá prach, máme tendenciu ich hromadiť no neprinášajú takmer žiaden úžitok. Zdá sa, že sú to maličkosti, ale práve tie vám môžu spríjemniť pobyt v kuchyni, kde trávime veľa času. Aké nápady vám pomáhajú ušetriť miesto vo vašej domácnosti? Podeľte sa o svoje tipy v komentároch na Facebooku!

 

Zdroj: takprosto.cc