Rady, vďaka ktorým nebude mať vaša záhrada s príchodom jesene najmenší problém

Jeseň je krásna časť roka, ktorá však, ako každé iné ročné obdobie prichádza so svojimi vlastnými výzvami. Tou najväčšou je samozrejme zima, pred ktorou je optimálne včas a dobre záhradu v blízkosti vášho domu adekvátne ochrániť.

 

Znamená to, že pre úspešnú jesennú údržbu vašej oázy pokoja je dôležité venovať pozornosť niekoľkým kľúčovým faktorom, od výberu správnych nástrojov po starostlivosť o konkrétne rastliny či záhradný nábytok.

Na čo treba dávať pozor pri jesennom kosení trávy

Jesenné kosenie trávy je jednou z prvých úloh starostlivosti o záhradu. Je to dôležité nielen z estetického hľadiska, ale aj pre zdravie vášho trávnika. Úspech tejto činnosti však závisí najmä od toho, aký dobrý nástroj si na jej vykonávanie zvolíte. Voľba správnej kosačky je teda základom.

Špeciálne aku kosačky sú skvelou voľbou, pretože sú ekologické a bezpečné. Pri výbere vhodného modelu tiež zohľadnite veľkosť vášho trávnika a výkon zariadenia.

 

Dôležité je tiež nastavenie optimálnej výšky kosenia, pretože vysoko skosená tráva môže byť v zime na poškodenie náchylnejšia. Aby ste zabránili hnilobným procesom a vznikom chorôb, pokosenú trávu dôkladne zo zelenej plochy odstráňte.

Prevetrajte aku pílu

Jeseň je vhodný čas aj na orezávanie stromov, kríkov a iných rastlín. Ideálne je odstrániť mŕtve a poškodené konáre, aby ste zamedzili ich pádu počas zimy. Skráťte a tvarujte podľa potreby aj kríky, aby ste zachovali ich tvar a dobré zdravie. Pre čo najlepšie a správne odstránenie chorých alebo prekážajúcich konárov u stromov sa oplatí zvolať profesionála, prípadne si celú prácu môžete uľahčiť s modernou aku pílou.

Nezabudnite na záhradné stoličky

Vaša záhrada by mala byť aj dokonalým miestom na relax a oddych po náročných dňoch v práci. To je možné dosiahnuť len vtedy, ak sa staráte o všetky časti záhrady alebo terasy, teda nielen tie živé.

Asi najviac pohodlia na relax v záhrade vám dnes poskytnú pevné záhradné stoličky, ktoré je ale nutné pred príchodom prvých mrazov a nepriaznivého počasia adekvátne ochrániť. Čistenie aj skladovanie by malo prebiehať v suchom prostredí. Ak si to nábytok vyžaduje, obnovte jeho pôvodnú krásu špeciálnym ochranným náterom.

 

Ak všetko správne zvládnete, zistíte, že jesenná údržba záhrady môže byť zábavnou a prospešnou aktivitou. Stačí si zvoliť kvalitné náradie a o vašu záhradu bude postarané.

 

Zdroj obrázkov:

1.Gabe Smith/Shutterstock.com

2.Nataliia Melnychuk/Shutterstock.com

3.Sleepy Mandy/Shutterstock.com