Najlepšie garážové brány odolné proti vlámaniu

Bezpečnosť v garáži je v dnešnej dobe najvyššou prioritou. Motorové vozidlo predsa nie je žiadna lacná záležitosť. Moderné garážové brány však už väčšinou disponujú rôznymi systémami ochrany proti vlámaniu, no dodatočnou montážou možno ochranu proti vlámaniu ešte zlepšiť. Bezpečnosť garážovej brány závisí aj od typu brány.

Brány, ktoré ochránia auto a jeho autodiely

Dnes sa rozlišujú štyri rôzne typy garážových brán, ktoré sa líšia konštrukciou, použitím, priestorovými nárokmi a bezpečnosťou. Ktorá garážová brána je pre vás a vašu nehnuteľnosť tá správna, závisí od osobných a konštrukčných požiadaviek. Isté je, že každý zvolený typ sa o všetky kvalitné autodiely vášho vozidla postará lepšie ako parkovisko pod holým nebom.

  • Výklopná garážová brána dominuje na trhu ako najlacnejší typ brány a je stále klasikou medzi týmito zariadeniami. Jednodielne krídlo brány sa pri otvorení vyklopí dopredu a zmizne pod stropom garáže. Brána sa pohybuje pomocou bočne uložených pákových ramien alebo oceľových pružín, pohon môže byť mechanický alebo ako automatický pohon brány.
  • Sekcionálna brána pozostáva z niekoľkých prvkov brány, ktoré sú pohyblivo spojené pomocou pántov a pri otvorení brány sa vyklápajú do strany alebo nahor. Priestorovo nenáročná brána môže byť individuálne vybavená okennými prvkami alebo dverami a ovláda sa ručným reťazovým kladkostrojom, častejšie s automatickým pohonom brány.
  • Priestorovo úsporná roleta sa pri otváraní navíja. Tento typ brány je obzvlášť úsporný na miesto: Pri otváraní a zatváraní nie je potrebný priestor pred garážou alebo v garáži, priestor pod stropom zostáva voľný. Rolovacie brány sú väčšinou ovládané elektricky.
  • Krídlovú bránu pôvodne typickú pre garáže už dnes takmer nevidíme. Krídlová brána má dve krídla, ktoré sa otáčajú smerom von a pri otváraní a zatváraní potrebuje veľa priestoru pred garážou. Z tohto dôvodu sa dnes tieto typy brán stali zriedkavými.

Nech už si ale pre ochranu svojho auta a majetku vyberiete akúkoľvek špeciálnu garážovú bránu, nezabudnite si ju poistiť vždy dostupným servisom.

Bezpečnosť brány ovplyvňuje servis aj pohon

V závislosti od garážovej brány a typu pohonu (mechanický alebo automatický) sa prvky, ktoré zabezpečujú dobrú ochranu proti vlámaniu, od seba navzájom líšia:

Garážové brány s automatickým pohonom sa považujú za obzvlášť bezpečné. Pri zatvorených dverách je zámok umiestnený priamo v koľajnici pohonu a špeciálne zámky dverí spoľahlivo zabraňujú ich vypáčeniu, napríklad páčidlom.

Pri ručne ovládaných bránach sa za bezpečný variant považuje západkový zámok. Keď je brána zatvorená, kotúč zviera pevnú oceľovú skrutku.

Otočné západkové zámky na výklopných dverách držia kryty krídla brány pevne na ráme a úplne a bezpečne uzamknú garážovú bránu. Nesmiete však zabudnúť, že dobrou bezpečnostnou poistkou pri všetkých typoch ovládania je aj profesionálny servis garážových brán.

Zdroj obrázka: Palatinate Stock/Shutterstock.com

Back To Top