Skoncujte s plesňami v kúpeľni a zbavte sa ich raz a poriadne

Voda v dome nie je žiaduca a presvedčí sa o tom každý jeden majiteľ nehnuteľnosti, ktorý pri stavbe alebo rekonštrukcii podcenil dôležitosť dobrej hydroizolácie. Okrem toho si musíte vedieť zvoliť aj správne materiály a pozvať k samotnému procesu izolovania aj odborníkov. Ak sa chcete zbaviť takejto plesne v kúpeľni konečne aj vy, pokračujte v čítaní a dozviete sa, ako jednoducho sa dá podobná a nepríjemná situácia vyriešiť.

Príčiny plesní v dome?

Čierne fľaky a mapy na stenách, s ktorými neúspešne bojujete? Táto vec trápi nejednu domácnosť, no jeden univerzálny recept na riešenie problému neexistuje. Dôvodov je viacero a vždy závisia od konkrétneho prípadu. Ak chcete mať neustále čisté vodovodné batérie a zdravé prostredie bez baktérií, čítajte ďalej.

Vysokú vlhkosť odstráni hydroizolácia

Zvážiť hydroizoláciu kúpeľne je naozaj rozumné, pretože ide o miesto na vlhkosť najviac náročné. Kontakt s vodou je tu neustály a niektoré stavebné materiály a konštrukcie si s týmto faktom nevedia dobre poradiť. Hydroizolácia sa o to postará do najmenšieho detailu a pekne od základu. Budete mať po starostiach, a to aj v miestach, kde sa kontakt s vodou a vlhkosťou moc eliminovať nedá.

Nedostatočná ventilácia

Ďalší dôležitý detail, ktorý sa dokáže o vznik a tvorbu vlhkosti v interiéri veľmi dobre postarať. V nedostatočne vetraných priestoroch sa vie pleseň veľmi rýchlo a jednoducho rozmnožovať, čo si ale v miestach, kde vykonávame osobnú hygienu, nemôžeme dovoliť.

Vznikajú škody na majetku

Huba, ktorá sa usadila na stenách alebo strope, postupne ničí stavebný materiál, čo môže viesť k odlupovaniu omietky, laku a v pokročilejšom štádiu i vzniku trhlín v stenách.

Nevykonanie vhodných opatrení môže mať za následok čiastočné alebo úplné zničenie jednotlivých stavebných prvkov. Pred rekonštrukciou alebo osadením nového závesného WC si dajte preto záležať na konštrukciách, ktoré by mohla takáto pleseň napadnúť.

Škody na ľudskom zdraví

Patogénna mikroflóra má extrémne škodlivý účinok aj na ľudské telo a vyvoláva celý rad rôznych zdravotných problémov. Všeobecné vyčerpanie tela, dermatóza, mykóza a rad ďalších ochorení kože. Časté sú aj bolesti hlavy, závraty, ochorenia dýchacieho systému, bolesť v žalúdku, nevoľnosť, kĺbový reumatizmus a iné problémy svalového a kostného systému. Dlhodobé vystavenie plesniam môže viesť k vážnemu poškodeniu pľúc, obličiek, pečene a iných orgánov.

Preto je viac než nutné, aby ste zakročili a zbavili sa plesne raz a poriadne. Žiadne špeciálne prípravky ani škodlivé chemikálie. Dobrá hydroizolácia je ten správny základ.