5 mýtov o montovaných domoch, ktoré je na čase vyvrátiť

Vzhľadom na množstvo výhod sa stále viac ľudí rozhoduje pre montované stavby. Benefity týchto nehnuteľností sú však často „zahmlievané“ predsudkami a množstvom mýtov, ktoré im zbytočne ubližujú.

V našom článku sme sa preto rozhodli niektoré z týchto nepravdivých informácií objasniť. Zozbierali sme najčastejšie mýty a vysvetlili, ako to s montovanými stavbami v skutočnosti je.

Všetky montované domy vyzerajú rovnako

Je to samozrejme mýtus, pretože aj v tomto segmente sa výrobcovia snažia širokou ponukou a množstvom služieb uspokojiť všetky náročné a špecifické požiadavky klienta. Montovaný dom si síce môžete vybrať z katalógu a aktuálnej ponuky, po jeho výbere a následnom plánovaní realizácie si môžete nechať vyrobiť nehnuteľnosť na mieru, ktorá sa od ostatných líši.

Dnešné montované a moderné drevodomy je možné prispôsobiť najrozmanitejším potrebám a želaniam zákazníka. Okrem rôznych štýlov, tvarov striech a typov fasád máte možnosť pôdorysu na mieru alebo vykurovacieho systému podľa vašich predstáv.

Dostupnosť alebo iné špeciálne funkcie implementuje väčšina poskytovateľov domov na požiadanie. Vzhľadom na ľahkú konštrukciu montovaného domu sú bez problémov možné aj prístavby a prestavby. Rovnako jednoducho si môžete nechať do takéhoto domu inštalovať luxusné drevené schodisko, ktoré priestor nielen prepojí, ale aj oživí a dodá mu ten správny nádych.

Montované domy sú „lacné“ a nekvalitné

Vďaka neustálemu ďalšiemu vývoju stavebnej techniky, rozsiahlym možnostiam vybavenia a vysokým energetickým štandardom sú náklady na montovaný dom v súčasnosti na rovnakej úrovni ako pri masívnom dome. Ceny dvíha aj používanie kvalitných a čoraz udržateľnejších stavebných materiálov. Týmto spôsobom získate aj individuálny dom, ktorý je dobrý nielen pre vás, ale aj pre životné prostredie.

Aby ste si boli istí, že kvalita domu spĺňa všetky požiadavky, dávajte pozor na pečať kvality, pod ktorú spadajú všetci poprední výrobcovia montovaných domov alebo drevodomov.

Montované domy majú krátku životnosť a nízku predajnú hodnotu

Aj toto je ďalší zbytočný mýtus. Aj keď je drevo stavebným materiálom, ktorý sa vplyvom poveternostných vplyvov v priebehu času mení, kvalitná drevostavba pri správnej starostlivosti vydrží aj vyše 100 rokov. Drevo je ošetrené a zušľachtené najlepším možným spôsobom ešte pred vlastnou výrobou, čo zaručuje dlhú životnosť. Kvalitné stavebné materiály, odolná konštrukcia a dodržiavanie najnovších energetických noriem robia z montovaného domu dobrú investíciu. Niekedy môže mať takáto novostavba montovaného domu dokonca väčšiu cenu ako solídny dom v súčasnosti.

Zvuková izolácia v montovanom dome je slabá

Šíri sa aj ďalší mýtus, ktorí hovorí, že vďaka tenkej konštrukcii stien a použitiu dreva ako stavebného materiálu sú montované drevodomy veľmi hlučné a zvuková izolácia je vo všeobecnosti slabá.

Realita je však úplne iná. Dnes sú vonkajšie a vnútorné steny a stropy montovaného domu navrhnuté tak, aby bola zaručená vysoká úroveň zvukovej izolácie. Novostavby montovaných domov sú teda často zvukotesnejšie ako masívne domy. A koniec koncov, v prípade potreby sa dá   jednoduchými opatreniami v montovanom dome zvuková izolácia zvýšiť.

Montované domy majú slabú tepelnú izoláciu

Najväčší mýtus sme si nechali na záver. Toto tvrdenie je dnes absolútne nesprávne. Drevená rámová konštrukcia, ktorá sa používa vo väčšine montovaných domov, vytvára viacvrstvovú konštrukciu steny. Efektívne sa inštalujú vysokoúčinné izolačné materiály, ktoré šetria priestor a zachovávajú nízku hrúbku steny. V súlade s tým sú steny montovaných domov rovnako, ak nie lepšie, tepelne izolované ako pevné steny domu a s oveľa užšou šírkou steny. Drevo navyše oveľa lepšie udrží teplo ako kameň, vďaka čomu sa v miestnostiach v zime udrží teplo.

Takže ako vidíte, montovaný dom je vždy dobrá kúpa, najmä ak vám záleží na životnom prostredí a vašom zdraví.

Zdroj obrázka: benik.at/Shutterstock.com

Back To Top