13 druhov zeleniny, ktorú vypestujete aj z odrezkov a zbytkov znovu a znovu

Nemáte čas alebo priestor na vlastnú záhradu? Bez obáv! Stále je tu možnosť pestovať zeleninu aj doma. Poznáme niekoľko druhov zeleniny, ktorú vypestujete aj z kuchynského odpadu. Ide napríklad o šalát, zelér, bok choy, batát a bazalku. Budete potrebovať iba trochu času a trpezlivosti. Novým rastlinkám musíte zaistiť  potrebný prísun vody a slnečného svetla. Výhody sú však obrovské. Budete mať vlastnú organickú záhradu, ktorá vás pravidelne zásobí a to zadarmo! Ba čo viac, projekt ako tento je zábavou pre veľkých aj malých. Tak teda začnime!

1. Bazalka

Bazalku si opätovne vypestujete pridaním bazalkových stoniek s listami do pohára vody, ktorý umiestnite na slnečné miesto. Vyčkajte, kým z bazalky vyrastú korene približne 5 cm dlhé a následne ju zasaďte do kvetináča.

2. Rímsky šalát

Už viac nevyhadzujte hlúbik z rímskeho šalátu. Vložte ho na pár dní do 1,5 cm vody. Ak hladina vody klesne, stále ju dopĺňajte. Ak z hlúbika začnú rásť nové listy, môžete ich vysadiť do pôdy.

3. Mrkva

Listy mrkvy sú v skutočnosti jedlé a vypestujete ich pridaním vrchných odrezkov z mrkvy do misky s vodou, ktorú umiestnite na dobre osvetlené miesto izby alebo na parapet.

4. Zelená cibuľka

Táto zelenina vám narastie, ak odrežete od koreňa približne 2,5 cm a umiestnite ho do misky s vodou.

5. Cesnak

RegrowVegetables5

Cesnak si vypestujete aj z jedného strúčika. Klíčiaci cesnak jednoducho vložte do misky s trochou vody a počkajte, kým výhonky podrastú. Strúčiky môžete zasadiť aj rovno do pôdy.

6. Zelér

Základ zeléru odrežete a umiestnite ho do misky s teplou vodou, ktorú položíte na slnečné miesto. Nové listy začnú rásť priamo uprostred a zhustia sa do 5-7 dní. Potom ich môžete premiestniť do kvetináča so zeminou.

7. Koriander

RegrowVegetables7

Koriander si vypestujete, ak jeho stonky uložíte do vody. Ak korene vyrastú do dostatočnej dĺžky,koriander zasadíte do pôdy a kvetináč umiestníte na svetlé miesto. Prvý zber úrody však bude až po pár mesiacoch.

8. Bok Choy

RegrowVegetables8

Koreň tejto zeleniny vložte do vody a po pár dňoch uvidíte rásť nové listy. Po 1 až 2 týždňoch ho môžete presadiť do kvetináča a nechať vyrásť .

9. Citrónová tráva

RegrowVegetables9

Steblá citrónovej trávy ponorte do vody a po 2 až 3 týždňoch začnú rásť korienky. Následne ich zasaďte a nechajte rásť na slnečnom mieste.

10. Zázvor

Zázvor ponorte na noc do vody a cez deň ho vysaďte do kvetináča na teplé a svetlé miesto.

11. Batát

RegrowVegetables11

Dokonca aj batát si dokážete vypestovať sami. Ako? Umiestnite ho do džbánu s vodou, umiestnený na priamom slnku a nechajte ho vyklíčiť. A potom šup s ním do zeme!

12. Cibuľa

Spodnú časť cibule odrežte a na istý čas ju nechajte vysušiť. A potom opäť do zeme.

13. Pór

Pestovanie póru je založené na rovnakom princípe ako pestovanie cibuľky. Odrežte ho približne 5 cm od spodnej časti a ponorte ho do misky s vodou.

A ako bonus vám prinášame aj tipy, ako si vypestovať niektoré druhy ovocia.

zdroJ: icreativeideas.com

Back To Top