Menia sa vaše okná v lete na radiátory? Vyskúšajte kvalitné vonkajšie rolety

Keď sa v horúcich dňoch teploty vyšplhajú nad 30 stupňov, netienené okná sa najmä v bytových domoch menia na radiátory. Aby sa vnútorné priestory neprehrievali a zostali pre vás, zvieratá a rastliny pohodlné, je potrebná účinná ochrana pred slnkom.

Od roliet cez žalúzie až po markízy – nie každý typ dostupný na trhu však chráni pred teplom rovnako dobre. Správne vonkajšie rolety však môžu teplotu v interiéri znížiť až o 4 stupne, čo je v prípade vysokých horúčav veľmi dobrá správa.

Účinná je len vonkajšia ochrana

V minulosti, keď bolo okenné sklo menej zložité, fungovala aj slnečná ochrana pripevnená zvnútra miestnosti. Dnes je účinná ochrana pred slnkom najúčinnejšia zvonku, pretože dnešné moderné okná majú tepelne izolačné zasklenie, ktoré zaisťuje, že teplo vygenerované slnečnými lúčmi zostane v miestnosti tak, ako teplo v zime od vykurovania.

Priame slnečné svetlo na netienené okno s rozlohou dva metre štvorcové generuje asi 1 kilowatt tepla. V dôsledku toho môže teplota v miestnosti stúpnuť na 35 stupňov, aj keď je vonkajšia teplota len 25 stupňov.

Bez ohľadu na systém vonkajšia ochrana pred slnkom v podobe kvalitných žalúzií znižuje slnečné žiarenie o 85 až 95 %, čo stačí na to, aby bola miestnosť v lete o 5 až 10 stupňov chladnejšia, a teda v komfortnom rozmedzí 25 až 27 stupňov.

Správna tieniaca technika chráni okno pred viacerými hrozbami

Vonkajšia ochrana pred slnkom odráža alebo absorbuje slnečné lúče skôr, ako preniknú cez sklo okna, vďaka čomu ste chránení pred teplom nielen vy, ale aj všetky dôležité nábytkové kovania a interiér. Vonkajšie žalúzie, markízy alebo rolety sa považujú za odolné aj voči poveternostným vplyvom a bez problémov odolajú rýchlosti vetra 60 km/h.

Samozrejme, vždy je to väčšia investícia ako v prípade klasických interiérových žalúzií, efekt, ktorý sa po inštalácii takéhoto tienenia ale dostaví je na nezaplatenie. Tak sa o tom presvedčte a nebudete možno potrebovať ani klimatizáciu.

Zdroj obrázka: Studio Harmony/Shutterstock.com

Back To Top