Recept na najchutnejší veľkonočný koláč! Natenko vyvaľkáme cesto, bohato posypeme práškovým cukrom …

Každá gazdinka má svoj vlastný originálny recept na veľkonočný koláč, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu. Pečenie voňavého veľkonočného chleba je hotové umenie: cesto je potrebné miesiť s dobrými úmyslami, nešetriť plnkou a polevou.

A ak ste každý rok zvyknutí na prípravu koláča podľa toho istého osvedčeného receptu, naša redakcia vám navrhuje, aby ste tento rok skúsili zaexperimentovať a potešili tak vašu rodinu. Tento recept si určite obľúbite!

Odporúčame vám, aby ste tento recept na koláč „Craffin“ upiekli práve na veľkonočné sviatky. Prekvapí vás nielen svojou neobyčajnou chuťou, ale aj spôsobom prípravy: keď sa cesto a náplň spoja do jedného celku, zrodí sa úžasná pochúťka!

Veľkonočný koláč „Craffin“

Ingrediencie :

  • 350 g pšeničnej múky
  • 110 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 1 vajce
  • 40 g masla
  • 100 g mandľových lupienkov
  • 80 g cukru
  • 0,5 čajovej lyžičky soli
  • 1 lyžička muškátového oriešku
  • 7 g droždia
  • 200 g sušených brusníc (hrozienka alebo iné sušené ovocie)
  • 8 g vanilkového cukru

Postup :

1. Zmiešajte droždie s 1 lyžičkou cukru a zalejte teplým mliekom. Zmes nechajte na teplom mieste a počkajte, kým sa nad ňou nevytvorí pena.

2. Na panvici roztopte maslo. V hlbokej miske vymiešajte žĺtky s vajíčkom a vanilkovým cukrom, aby sa vytvorila nadýchaná pena.

3. Preosejte múku do hlbokej misky a v strede vytvorte malú priehlbinku. Nalejte do nej kvások, pridajte vyšľahanú vaječnú zmes, časť rozpusteného masla a soli. Dôkladne premiešajte všetky prísady, pridajte zvyšné maslo a mieste masu až kým sa cesto prestane lepiť na prsty.

4. Cesto preložte do hlbokej misky vymastenej olejom. Povrch jemne pretrite olejom, prekryte fóliou a nechajte na teplom mieste 1,5 – 2 hodiny, aby sa cesto dobre vykyslo.

5. Keď cesto podrastie, rozdeľte ho na tri rovnaké časti, každú vyformujte do okrúhleho tvaru, zabaľte do fólie a nechajte podkysnúť ešte ďalších 10 minút.

6. Dosku si posypte múkou, prvý kúsok cesta vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Cesto by malo byť vyvaľkané na tenko, ale dajte pozor aby sa nepotrhalo. Cesto potrite zmäknutým maslom.

7. Na cesto rovnomerne rozložte muškátový oriešok, brusnice a mandľové vločky. Môžete použiť akékoľvek iné sušené a kandizované ovocie podľa chuti.

8. Cesto jemne zrolujte. Tak isto postupujte so zvyšnými časťami cesta. Výsledkom by mali byť 3 sviatočné koláče!

9. Ostrým nožom režte závin pozdĺžne, nechajte niekoľko centimetrov od okraja neprerezaných.

10. Polovicu rolky zrolujte do špirály, to isté urobte s druhou polovicou, uložte ich na seba a pokračujte tak s ostatnými rolkami.

11. Koláče umiestnite do zapekacích foriem a nechajte ich postáť ešte 20 minút na teplom mieste.

12. Keď sa cesto mierne zdvihne, predhrejte rúru na 200 °C a začnite piecť koláče 10 minút. Potom znížte teplotu na 180 ° C, zakryte koláče fóliou a pečte ďalších 10 minút. Potom odstráňte fóliu a pečte ďalších 15 minút.

13. Veľkonočný koláč „Craffin“ je hotový. Pochúťku posypte práškovým cukrom a môžete podávať.  Cesto bude bujné, ako v tradičných veľkonočných koláčoch. Najlepšia pochúťka počas veľkej noci!

Pozrite si aj video recept na prípravu tohto chutného koláča.

Voňavé veľkonočný koláč či chlieb je zvláštnym symbolom veľkonočných sviatkov. A aby bol koláč naozaj výnimočný, určite sa ho pokúste pripraviť ho podľa nášho receptu. Experimentujte s plnením a polevou a zdieľajte recept s priateľmi!

Ako vyzerá tradičný veľkonočný koláč na Vašom sviatočnom stole?