Ako postupovať pri výmene plastových okien a dverí v bytovom dome?

Napriek svojmu obrovskému významu a efektu, je pre majiteľov budov a správcov nehnuteľností  výmena okien často nevyhnutnou, no zdĺhavou úlohou. Treba si však uvedomiť, že práve v dnešnej dobe môže takáto rekonštrukcia alebo úprava bytového domu zvýšiť efektivitu úspory energií, vašej bezpečnosti a zároveň exteriér nehnuteľnosti omladiť. 

Avšak, hoci existuje množstvo výhod týchto krokov, aj tá najlepšia správa bytových domov má vždy veľa rovnakých obáv. Budú obyvatelia rušení počas projektu inštalácie okien? Koľko času zaberie stavebný projekt? Aký vplyv má takýto zásah na hodnotu nehnuteľnosti? Pomôžu zvolené nové okná zvýšiť komfort bývania a znížiť energie? Aké typy okien sú vhodné pre moju budovu?

Ak uvažujete o výmene okien v bytovom dome, toto sú niektoré z najdôležitejších otázok, ktoré by ste si mali položiť.

Dôvody, prečo zvážiť výmenu plastových okien v byte

Správcovia nehnuteľností a majitelia budov by mali zvážiť výmenu okien z viacerých dôvodov. Jedným z najdôležitejších je efektivita.

Staré okná spôsobujú približne 33 % energetických strát. Ak neboli okná vašej budovy vymenené za posledných 25 rokov, budova má pravdepodobne jednosklené okná bez inštalovaného nízkoenergetického náteru, ktoré sú hlavným zdrojom tepelných strát. Aktualizácia týchto neefektívnych okien môže podľa niektorých odhadov odvetvia výrazne znížiť náklady na vykurovanie či chladenie o 10 – 40 percent.

Okrem tepelného zlepšenia, dosiahnete vďaka novým oknám lepšiu zvukovú izoláciu interiéru, pretože dnešné moderné plastové okná dokážu znížiť hluk v interiéri až o 95 %. Bonusom je aj vylepšená funkčnosť interiéru, minimálna údržba okien a zlepšená celková estetika budovy.

Čo všetko predchádza výmene plastových balkónových dverí a okien v byte?

Faktorov, ktoré treba zvážiť pri výmene okien v bytovom dome je niekoľko. A dôvody sú logické. Treba si uvedomiť, že bytový dom je komplex s viacerými bytovými jednotkami, kde býva niekoľko rodín súčasne. Ide o konštrukciu budovy, v ktorej sa každý jeden zásah prenáša na všetky ostatné byty.

Preto môže byť takouto rekonštrukciou narušený aj váš komfort a pohodlie bývania. Úspešný projekt výmeny nových a lepších balkónových plastových dverí alebo okien sa z týchto a iných dôvodov vždy začína dôkladným plánovaním.

Plánovanie závisí od veľkostí projektu, dodávateľov okien a majstrov, ktorí zrealizujú ich profesionálnu inštaláciu na dané miesto. Ak sa týka rekonštrukcia jedného bytu, treba sa správcu opýtať na povolenie, možno osloviť stavebný úrad a zistiť, či výmena neohrozí nosnosť priečky.

Zdroj obrázka: Yuriy Golub/Shutterstock.com

Back To Top