Obľúbený malinový džem s čerstvým chlebom je niečo, na čo má každý z času na čas chuť. Táto zdravá pochúťka s voňavým čajom nepochybne pomôže zlepšiť náladu vášho tela, keď vonku nastane chladné obdobie.
Preto sa v lete oplatí myslieť dopredu a pripraviť si čo najviac sklíčok tejto prírodnej pochúťky.
Malinový džem si určite obľúbia aj vaše ratolesti a možno vás donútia otvoriť jedno sklíčko ešte skôr, ako ho stihnete odniesť do špajze. Koniec koncov, vôňa džemu je jednoducho lahodná a nedá sa jej odolať!
Na túto pochúťku použite najzrelšie maliny, pretože sú hlavnou zložkou. Pokazené maliny sa v žiadnom prípade nesmú používať na zaváranie, nakoľko by to malo vplyv aj na výslednú chuť.
Potrebujete
- 1,5 kg malín
- 1 kg cukru
Postup
Maliny vytrieďte, umyte pod tečúcou vodou a osušte. Vložte ich do hrnca s hrubým dnom a pridajte cukor. Nechajte odstáť pri izbovej teplote na 3-5 hodín, aby maliny pustili šťavu.
Položte hrniec na sporák a nastavte stredný plameň. Za mierneho miešania priveďte maliny do varu. Varte 15-20 minút, pravidelne odstraňujte penu a miešajte.
Džem nalejte do sterilizovaných pohárov a zatvorte ich. Otočte nádoby hore dnom. Zabaľte do utierok a nechajte úplne vychladnúť.
Ak máte radi experimenty, potom môžete k malinám pridať aj pomaranč. Jeho ľahká kyslosť a príjemná citrusová aróma dokonale dopĺňa sladkosť bobúľ. Nakrájajte si 150 g pomarančovej dužiny a nastrúhajte kôru na jemnom strúhadle.
Po zovretí malín ich varte 15 minút a následne pridajte pomaranč. Prilejte 30 ml balzamikového octu, dobre premiešajte a nechajte na ohni ďalších 5 minút. Potom už len pozatvárať sklíčka zatvorte a po nejakom čase si môžete vychutnávať ovocnú dobrotu!