Pripravte si malinový džem ako od babičky. JEDNODUCHÁ PRÍPRAVA

Obľúbený malinový džem s čerstvým chlebom je niečo, na čo má každý z času na čas chuť. Táto zdravá pochúťka s voňavým čajom nepochybne pomôže zlepšiť náladu vášho tela, keď vonku nastane chladné obdobie.

Preto sa v lete oplatí myslieť dopredu a pripraviť si čo najviac sklíčok tejto prírodnej pochúťky.

Malinový džem si určite obľúbia aj vaše ratolesti a možno vás donútia otvoriť jedno sklíčko ešte skôr, ako ho stihnete odniesť do špajze. Koniec koncov, vôňa džemu je jednoducho lahodná a nedá sa jej odolať!

Na túto pochúťku použite najzrelšie maliny, pretože sú hlavnou zložkou. Pokazené maliny sa v žiadnom prípade nesmú používať na zaváranie, nakoľko by to malo vplyv aj na výslednú chuť.

Potrebujete

  • 1,5 kg malín
  • 1 kg cukru

Postup

Maliny vytrieďte, umyte pod tečúcou vodou a osušte. Vložte ich do hrnca s hrubým dnom a pridajte cukor. Nechajte odstáť pri izbovej teplote na 3-5 hodín, aby maliny pustili šťavu.

Položte hrniec na sporák a nastavte stredný plameň. Za mierneho miešania priveďte maliny do varu. Varte 15-20 minút, pravidelne odstraňujte penu a miešajte.

Džem nalejte do sterilizovaných pohárov a zatvorte ich. Otočte nádoby hore dnom. Zabaľte do utierok a nechajte úplne vychladnúť.

Ak máte radi experimenty, potom môžete k malinám pridať aj pomaranč. Jeho ľahká kyslosť a príjemná citrusová aróma dokonale dopĺňa sladkosť bobúľ. Nakrájajte si 150 g pomarančovej dužiny a nastrúhajte kôru na jemnom strúhadle.

Po zovretí malín ich varte 15 minút a následne pridajte pomaranč. Prilejte 30 ml balzamikového octu, dobre premiešajte a nechajte na ohni ďalších 5 minút. Potom už len pozatvárať sklíčka zatvorte a po nejakom čase si môžete vychutnávať ovocnú dobrotu!

 

zdroj