Ako šetriť priestorom v kuchyni?

Na to, koľko funkcií plní kuchyňa, by sme v nej ocenili priam ostrov prípravných a odkladacích priestorov. V štandardnom bývaní je tento sen na míle vzdialený realite. Preto nám zostáva len vyhrnúť si rukávy a s chuťou sa pustiť do výberu praktického kuchynského nábytku.

Multifunkčný? Ale ktorý?

Závisí to od dispozičných možností kuchyne. Vychádzame z hlavného usporiadania na prípravnú, hlavnú (varnú) a odkladaciu časť. Za smerodajné považujeme varnú dosku, sporák s rúrou na pečenie a ostatné dôležité elektrospotrebiče. Vzhľadom na to, od ktorej sa viac vzďaľuje, zmiernime tento nedostatok vhodným typom nábytku. V ideálnom prípade umocníme pozíciu oboch naraz.

To podporujú moderné kuchynské skrinky s plochou na prípravu surovín. Skrinka by mala obsahovať aspoň jednu poličku na šetrné vertikálne usporiadanie a minimalistické úchytky, čo neprekážajú v prostredí. Pri výbere materiálu berieme do úvahy striedanie teplôt, zvýšenú vlhkosť a mastnotu na pracovných plochách. Moderný dizajn im síce prináša aj laminovaný drevený materiál, no ten by mal rámcovať (lemovať) ďalší odolný. Pre potreby kuchynských skriniek je vhodný napr. tvrdený PVC.

Pozor! Výber konkrétneho kuchynského nábytku ovplyvňujú ako dispozičné možnosti, tak aj jeho vyťaženosť a vaša vlastná zručnosť. Varíte vo veľkom, a tak častejšie využívate hlbšie hrnce a misy? Oceníte, keď už v prípravnej fáze máte od nich len na krok k umývadlu. Obľúbené sa tak stávajú spodné kuchynské skrinky (bez poličiek) s drezom.

Šetrný z viacerých hľadísk

V kuchyni obľubujeme, keď jednou fázou nadväzujeme na druhú plynulo a bezpečne. Za únavné a nekomfortné považujeme načahovať sa k horným skrinkám. Navyše hrozí chaos a neusporiadanosť vecí. Hrušky s jablkami nemiešame ani v kuchyni, preto si zaobstaráme samostatne stojacie regály buď vo forme elegantných skriniek s otvorenou a uzatvorenou časťou alebo ako skupinu menších kaskádovitých políc. Praktické je na nich už len to, že sú vhodné aj do iných miestností. A to „otvára“ ďalšie naše možnosti…

Zdroj obrázku: Followtheflow / Shutterstock.com

Back To Top