Starostlivosť o dioptrické okuliare: Toto pri čistení naozaj nerobte!

Do kúpy dioptrických okuliarov, od prvotného vyšetrenia u lekára až po samotný výber rámov, ste pravdepodobne investovali veľa času a peňazí, takže je pochopiteľné, že chcete, aby vám vydržali čo najdlhšie. Viete, aké sú najčastejšie chyby, ktoré pri starostlivosti o okuliare robíte?

Nepoužívajte papierové utierky ani tričko

Používajte zásadne iba špeciálne handričky určené na čistenie okuliarov. Ak používate pri utieraní niečo iné, na povrchu šošovky sa vytvoria mikro škrabance, ktoré sa budú pri opakovanom používaní abrazívnej tkaniny zväčšovať.

 

Zabudnite na papierové utierky či dokonca uteráky – bez ohľadu na to, aké mäkké sa vám na dotyk zdajú. Na čistenie dioptrických okuliarov nepoužívajte ani okraj trička. Ak nejde o 100 % bavlnu, vlákna látky šošovku časom poškriabu. Okrem toho je pravdepodobné, že si z oblečenia na okuliare prenesiete ďalšie čiastočky prachu a nečistôt.

Nikdy nečistite na sucho

Pred čistením okuliare vždy navlhčite alebo opláchnite vodou. Na povrchu môžu byť usadené neviditeľné čiastočky, ktoré spôsobia poškodenie šošovky. A to pri prestížnych značkách ako Ray-Ban, Versace či Dior naozaj “zabolí”. Ohľadom správnej starostlivosti vašich okuliarov vám poradia v každom dobrom e-shope, ako napríklad Duos či v optike.

Nepoužívajte čistiace prostriedky pre domácnosť

Nikdy nepoužívajte čistiace prostriedky určené na okná alebo iné sklenené povrchy. Tieto produkty zvyčajne obsahujú agresívne chemické zložky, napr. amoniak, ktorý môže poškodiť špeciálnu povrchovú úpravu šošoviek.

 

Používanie prípravkov s vysokým obsahom alkoholu (rôzne mydlá alebo spreje) tiež spôsobí narušenie vonkajšej vrstvy okuliarov, čím budú náchylnejšie na poškriabanie.

Tieto babské rady neskúšajte

Zarosené okuliare sú pekná otrava, tieto rady vám s týmto problémom však neporadia. Práve naopak. Napríklad často odporúčaný ocot alebo zubná pasta môže poškodiť antireflexnú vrstvu. Sliny tiež nie sú dobrý nápad. Nie sú hygienické a okrem toho neobsahujú žiadnu zložku, ktorá by zabraňovala zrážaniu vody na vašich okuliaroch.

 

Zdroj obrázku: Minili / Shutterstock.com

Back To Top