Slavnostný veľký medový koláč s lahodným krémom od mojej mamky. Na toto sa nič nechytá

Ak vás prepadli chute na niečo sladké, pripravte si tento zaujímavý a mimoriadne chutný dezert.

Ingrediencie

  • 150 g masla
  • 500 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1 citrón
  • 1/3 čl kurkumy
  • 16 g vanilkového cukru
  • 100 g medu
  • 1 čl jedlej sódy
  • 500 g múky
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 1 kg smotany

Postup

Do hrnca vložte 100 g masla, 150 g cukru a med. Na miernom ohni a pri pravidelnom miešaní roztopte všetko do hladka.

Hneď ako sa cukor rozpustí a všetko začne vrieť, pridajte do nej sódu. Premiešajte silikónovou vareškou a povarte, kým nenadobudne zlatistú farbu.

Teraz odstráňte hrniec zo sporáka, ochlaďte zmes do teplého stavu. Konzistenciou bude pripomínať karamel a farbou – med.

Do tejto zmesi po jednom pridajte vajíčka a vymiešajte ich metličkou.

Tekutú zmes nalejte do misky so 450 g preosiatej múky.

Rukami vymieste hladké cesto, do ktorého postupne pridávajte zvyšok múky. Hotové cesto by sa vám nemalo lepiť na ruky a ani na misu.

Teraz rozdeľte cesto na 10 rovnakých častí, z každej vyformujte guľu. Každý kus rozvaľkajte na tenkú vrstvu medzi 2 papiermi na pečenie. V prípade potreby ich obrežte podľa veľkosti formy.

Forma na pečenie má v tomto prípade priemer 20 cm. Každý kúsok cesta prepichnite vidličkou na papieri na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 170 stupňov 5-7 minút.

Zvyšné kúsky cesta taktiež rozvaľkajte a vložte do rúry. Vytvorte z nich prášok. Teraz začnite pripravovať krém. Nastrúhajte kôru z polovice citróna.

Do misky vytlačte šťavu z celého citróna. Pridajte do nej toľko vody, aby ste dokopy dostali 250 ml. Všetko prelejte do hrnca s hrubým dnom.

Vložte tam 70 g cukru a škrobu s kurkumou. Varte za miešania metličkou, kým nezhustne. Odstavte z ohňa a pridajte 50 g masla.

Prísady miešajte do hladka. Krém ochlaďte na izbovú teplotu pod vekom. Medzitým si pripravte kyslú smotanu. Vyšľahajte kyslú smotanu s 280 g cukru.

Ak je smotana nízkotučná, počas šľahania pridajte zahusťovadlo. Všetky korpusy potrite kyslou smotanou a každý tretí citrónovou zmesou.

Zvyšné kúsky cesta, ktorý ste dali upiecť, rozdrvte na omrvinky. Posypte nimi koláč a pridajte napríklad roztopenú čokoládu.

Možno si všimnete, že korpusy sú mierne tvrdé, ľahko sa drobia. Preto odporúčame pred podávaním koláč s citrónovým krémom uchovať v chladničke aspoň 6 hodín. Počas tejto doby sa korpusy dobre nasýtia krémom a budú šťavnatejšie!

 

Zdroj: sovkusom.ru
Back To Top