Šupky z mandarínok nevyhadzujeme. Pozrite sa, na čo všetko ich môžete použiť

V zime si neraz doprajeme nemalé množstvo citrusových plodov, najmä čo sa týka pomarančov a mandarínok.

Niekto hľadá ideálnu sladkú chuť, niekto hľadá miernu kyslosť a niekto je pripravený jesť akékoľvek odrody v kilogramoch, pretože tieto plody sú zdraviu prospešné.

Naskytá sa ale otázka, či tieto citrusy dokážete skutočne plnohodnotne využiť. Nezabudnite, že šupka z mandarínky je rovnako cenná ako samotné ovocie plné vitamínov.

Zistite ako získať maximálny úžitok z mandarínkovej šupky v každodennom živote a pre zdravie.

sliced orange fruits on white ceramic plateunsplash

Kôra tohto ovocia obsahuje antioxidanty, éterické oleje, karotenoidy, vitamíny, fytoncídy a ďalšie cenné vitamíny a látky. Taktiež ide o vynikajúci liek na:

Dysbakterióza čriev a plynatosť

Sušenú kôru z mandarínok rozdrvte v mlynčeku na kávu a môžete ju pridať po 1 lyžičke do cereálií, tvarohu a či iných pokrmov. Ide o skvelý prostriedok na posilnenie celkovej imunity.

Zápal priedušiek

Nalejte 300 ml vriacej vody na 2 polievkové lyžice nasekanej šupky mandarínok. Udržujte to na miernom ohni približne 5 minút. Potom nechajte mandarínkovú tekutinu postáť asi hodinu. Preceďte. Odporúčané dávkovanie: 100 ml zohriateho nálevu 3x denne pred jedlom.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému čaj, choroba, chorý                                                           Pexels

Pleseň na nohách

Šupku z mandarínky vtierajte do nechtovej platničky 2-3 krát denne. Pozitívny výsledok sa prejaví za týždeň.

Vysoký krvný tlak a nespavosť

200 g čerstvej nasekanej kôry zalejte 2,5 litrom vriacej vody, priveďte do varu, vypnite a nechajte hodinu pod pokrievkou. Následne šupku dobre vyžmýkajte a preceďte. Výsledný nálev nalejte do lavóra (400 ml naraz). Vykonávajte túto procedúru každý druhý deň, hodinu pred spaním, po dobu 15 minút.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému angst, askona spať, ÁzijčankaPexels

Vykašliavanie hlienov

Vložte 2 polievkové lyžice nasekanej šupky do 200 ml vodky. Nádobu umiestnite na tmavé miesto na 1 týždeň. Následne preceďte a konzumujte pred jedlom 3 krát denne, 15-20 kvapiek. Nezabudnite tinktúru zriediť v pohári vody.

Únava, stres, nervové napätie

Nadrobno nasekanú sušenú kôru vložte do ľanového alebo bavlneného vrecúška. Potom ho uložte do plastového vrecka alebo vrecka na zips. V prípade potreby vyberte vrecúško a vdychujte vôňu po dobu 15 minút.

Inhalácia pri prechladnutí, kašli, chrípke

Hrsť nasekaných mandarínkových šupiek zalejte vriacou vodou. Nalejte to do nádoby s úzkym otvorom a vdychujte paru 10-12 minút. Po tomto postupe nechoďte vonku približne 1 hodinu.

Neštandardné využitie kôry z mandarínky

  1. Surovina na kandizované ovocie a dobré ochutenie. Mandarínková kôra je vysoko kvalitná lacná príchuť, ktorá sa používa na cesto a plnky. Len lyžička nasekanej kôry dodá vaším dezertom neuveriteľnú chuť. A chuť spestrujú aj sušené presladené šupky v podobe kandizovaného ovocia.
  2. Prostriedok na zapálenie. Ak ste v prírode a snažíte sa založiť oheň, no chýbajú vám malé konáriky, nezúfajte. Sušená kôra z mandarínky vám pomôže v tejto situácii, nakoľko ma skvelú horiacu schopnosť.
  3. Hnojivo a škodcovia. Vedeli ste, že izbové rastliny môžete prihnojiť koncentrovaným nálevom z mandarínkovej kôry? Raz týždenne zalejte rastliny nálevom z mandarínok. Vďaka zložkám, ktoré sa nachádzajú v šupke z mandarínky, budú vaše kvety kvitnúť ako nové. S týmto pomocníkom si poradíte aj so škodcami a chorobami, ktoré napádajú kvety. Zvieratá tento citrus nemajú radi, takže ani vaše mačky alebo psy sa k vašim kvetom nepriblížia.
Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému biele pozadie, bio, časťPexels

 

Vychutnáte si nielen vynikajúcu osviežujúcu chuť, ale využijete aj všetky prospešné vlastnosti tohto ovocia!

Zdroj: sovkusom.ru