Sladké buchtičky z kysnutého cesta – Tento recept okamžite ukladám medzi obľúbené!

Upečte si nadýchané a mäkké buchty, ktoré si vždy môžete naplniť rôznymi plnkami podľa vašich chuťových preferencií.

Z uvedeného množstva ingrediencií si pripravíte približne 16 kusov.

Čo na to potrebujete?

  • 120 g hladkej múky
  • 100 ml mlieka
  • 15 g čerstvého droždia alebo 5 g sušeného
  • 250 g hladkej múky
  • 80 g cukru
  • ½ čl soli
  • 50 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 50 g masla
  • 4 g vanilkového cukru
  • 200 g džemu alebo lekváru

Na potretie

  • 1 pl mlieka
  • 1 vajíčko

Postup

Teplé mlieko zmiešajte s cukrom a droždím, cesto prikryte utierkou a nechajte 2 hodiny na teplom mieste.

Vajíčka zmiešajte so soľou, cukrom a vanilkovým cukrom, zalejte mliekom a premiešajte.

Vymiešajte cesto a pridajte ho do hmoty s vajíčkami. Premiešajte, pridajte zmäknuté maslo, trochu preosiatej múky a opäť premiešajte.

Nasypte zvyšok múky, premiešajte a preneste cesto na stôl – mieste ho rukami približne 7-10 minút.

Formu na pečenie namažte rastlinným olejom, vložte do nej cesto, prikryte ho fóliou a nechajte 2 hodiny na teplom mieste.

Spracované cesto rozdeľte na 16 kúskov a prikryte ich alobalom na ďalších 10 minút.

Každý kúsok rozvaľkajte na hrubšiu placku vložte do nej plnku. Vyformujte si buchty.

Zapekaciu misu vymastite maslom a naukladajte tam buchty do kruhu. Strany buchiet taktiež potrite maslom alebo olejom, aby sa po upečení ľahko oddelili. Prikryte ich fóliou a nechajte pôsobiť 40 minút.

Mlieko rozšľahajte s vajíčkom a potrite vrch buchiet.

Rúru predhrejte na 190 stupňov a pečte približne 35 minút.

 

Zdroj: povarlol.com