Recept: Mini-roládky s makom Rýchly dezert bez dlhého kysnutia

Tento recept dokáže pripraviť aj skutočný začiatočník, ktorý si chce osvojiť skúsenosti zo sveta pečenia.  Makovú plnku občas nahradím kúskami sušeného ovocia zmiešaného s medom alebo práškovým cukrom, vlašskými orechmi…

Čo na to potrebujete?

  • 180 g masla (zmrazené)
  • 2 žĺtka
  • 120 g smotany
  • 75 g cukru
  • 300-350 g múky
  • Štipka soli
  • Vanilkový cukor

Plnka:

  • 2 bielky
  • 75 g cukru
  • 200 g spareného maku
  • 50 g vlašských orechov
  • 40 g masla
  • Vanilkový cukor

Postup

Žĺtka zmiešajte so soľou, cukrom, vanilkovým cukrom a smotanou. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.

Tip: Pri tomto teste musia byť všetky potraviny chladené. Ak nemáte maslo, môžete ho nahradiť kvalitným margarínom.

Múku preosejte a nastrúhajte do nej zmrazené maslo. Všetko premiešajte vidličkou, aby sa zmes neroztopila.

Prilejte vaječnú zmes do múky a masla, premiešajte vareškou a potom rukami.

Ak je cesto lepivé, pridajte ešte trochu múky. Vložte ho do vrecka a následne do chladničky.

Cesto rozdeľte na 2 časti, každú rozvaľkajte na tenkú vrstvu.

Mak zmiešajte s nasekanými orechmi, cukrom a bielkami. Ak sú bielky veľké, použite 1 a pozrite sa na konzistenciu.

Cesto rozvaľkajte na obdĺžnikovú vrstvu, rovnomerne rozložte časť plnky, zrolujte a nakrájajte na jednotlivé kúsky

To isté robte aj s druhou časťou cesta.

Formu na pečenie vysteľte papierom a naukladajte naň pripravené koláče.

Rúru predhrejte na 200 stupňov a pečte asi 25 minút.

Vychladnuté rolády posypte práškovým cukrom.

 

Zdroj: povarlol.com