Orechové listy: prírodný elixír, ktorý by ste mali skúsiť aj vy. Je čas urobiť si zásoby!

Vlašský orech, je strom života určený na liečbu mnohých chorôb ľudského organizmu. Na tomto strome je užitočné všetko: listy, škrupiny, plody a dokonca aj kôra.

Listy vlašských orechov okrem iného pomáhajú čistiť vzduch a ničiť baktérie. Ak ju pridáte do vody, dezinfikuje ju. Nie je náhoda, že mušky, komáre a mole neznášajú arómu orechového dreva.

Orechové listy

Listy vlašských orechov sa zberajú v júni, skôr ako dosiahnu konečnú veľkosť, aby pod vplyvom slnečného žiarenia nesčerneli.

Listy sa používajú ako vynikajúci zdroj vitamínu C. Maximálne množstvo tohto vitamínu je práve v čase zberu listov.

round green plantUnsplash

Okrem toho, listy sú bohaté na karotén, vitamíny B1, P, éterické oleje, obsahujú chinóny (juglón), fenolové kyseliny, kumaríny, flavonoidy, ellagické, gáliové a kávové kyseliny.

Vitamín C zvyšuje odolnosť tela, posilňuje cievne steny (spolu s vitamínom P), priaznivo pôsobí na pečeň a obličky. Vitamín B1 hrá dôležitú úlohu vo výžive nervového systému, je prospešný pre srdce, cievy a tráviaci systém.

Karotén je antioxidant a imunostimulant. Taníny z listov orecha majú sťahujúce vlastnosti. Fytoncidy z listov orecha sú účinné proti mnohým baktériám a éterické oleje sa považujú za prírodné repelenty.

Instagram

Liečivé vlastnosti listov orecha

Vďaka špeciálnemu zloženiu listov majú tieto užitočné účinky:

  • protiplesňové
  • hemostatické
  • hojenie rán
  • imunostimulačné
  • analgetické
  • proti červom

V krajinách, kde rastú vlašské orechy, sa jeho listy po stáročia používajú na ošetrovanie rán, na úľavu a liečbu úplavice, otravy a na zlepšenie trávenia.

V modernej medicíne sa listy vlašských orechov aktívne používajú, vrátane farmakológie. V lekárňach si môžete kúpiť olej alebo alkoholový roztok pripravený na báze listov vlašských orechov. Je vhodný na liečbu paradentózy a kožných ochorení.

Orechové listy sa používajú v rôznych variáciách. Napríklad v podobe odvaru.

Za týmto účelom použite čajovú lyžičku sušených nasekaných listov, povarte ich vo vriacej vode a nechajte hodinu lúhovať, potom dôkladne preceďte.

Tento odvar sa odporúča pri nasledujúcich chorobách:

  • Ateroskleróza ciev mozgu
  • Hnačka
  • Cukrovka
  • Rôzne choroby gastrointestinálneho traktu
  • Vnútorné krvácanie

Tento odvar sa tiež používa na zbavenie sa červov, rovnako ako aj tonikum na pleť. Vývar je preto vhodné použiť aj na vonkajšie účely. Posilňuje vlasy, ak vypadávajú, aplikujte ho na tvár v prípade výskytu akné alebo diatézy a pri bolestiach ním môžete vykloktať hrdlo. Tento odvar sa používa aj v prípade vredov a rán, ktoré sa nechcú hojiť.

Z listov sa dá pripraviť obyčajný čaj. 1 lyžicu listov uvarte v 250 ml  vriacej vody a lúhujte 10 minút. Takýto čaj môžete piť 3-krát denne. Na zvýšenie jeho účinnosti môžete do čaju pridať odvar z harmančeka.

Z orechových listov sa pripravujú aj olejové a alkoholové tinktúry. Na prípravu olejovej tinktúry musíte použiť asi 80 gramov rozdrvených, ale čerstvých listov orecha a naplniť ich rafinovaným rastlinným olejom v množstve 300 mililitrov.

Výsledná zmes by mala byť uzavretá viečkom a ponechaná pri izbovej teplote, ale bez vystavenia slnečnému žiareniu po dobu 20 – 25 dní. Výrobok je vhodný na vnútorné aj vonkajšie použitie.

V druhom prípade sa môže použiť na ošetrenie akné, pupienkov, ako aj rán, ktoré sa dlho nehoja, a vredov.

Na zmiernenie bolesti žalúdka a čriev, odstránenie hnačiek a zlepšenie trávenia pomáha tinktúra z listov vlašských orechov na alkoholovej báze. Vysušené listy zalejte s vodkou v pomere 1 až 10 a lúhuje sa 2 týždne. Užívajte liek v podobe 10 kvapiek zriedených vo vode, 3-4 krát denne. Trvanie kúry -14 dní.

Unsplash

Príprava nálevov a odvarov z listov orecha:

Na očistu ciev: 1 polievkovú lyžicu nasekaných listov zalejte 250 ml vriacej vody. Lúhujte 1 hodinu,  preceďte a pite 1/3 šálky trikrát denne ešte pred jedlom.

Pri problémoch s trávením: 1 PL nasekaných listov zalejte 500 ml vriacej vody a lúhujte 1hodinu. Pite vždy teplé počas dňa.

Pri angíne, zápale ďasien: 1 PL sušených listov zalejte 500 ml vriacej vody a lúhujte 1 hodinu. Preceďte a kloktajte ústa alebo hrdlo.

Na normalizáciu menštruačného cyklu u žien: sušené listy stromov sa pomelú v mlynčeku na kávu alebo v mixéri. 1,5 PL zalejte 500 ml vriacej vody a lúhujte 2 – 3 hodiny. Potom je vývar preceďte a pite 3-krát denne pred jedlom.

Pri cukrovke: 1 PL listov zalejte 250 ml vriacej vody a varte ďalších 20 minút. Nechajte vychladnúť, preceďte a pite počas dňa.  a preceďte.

Kontraindikácie

Kvôli špecifickým vlastnostiam listov sa neodporúčajú ľuďom s vysokou zrážanlivosťou krvi a tromboflebitídou.

Obklady či iná vonkajšia aplikácia nemá žiadne kontraindikácie, ak neberiete do úvahy možnosť alergie u jednotlivých prípadoch.

 

Zdroj: otozh.com.ua

Back To Top