Tento lahodný dezert si určite mnohí pamätajú zo svojho detstva, kedy ho pripravovali naše staré mamy. Na tú chrumkavosť a vynikajúcu arómu sa jednoducho nedá zabudnúť.
V prípade, že si chcete tieto chvíle nanovo oživiť, pripravte si recept na poctivé rožteky, ktoré môžete urobiť naslano aj nasladko – voľba plnky je na vás.
Aby bolo cesto obzvlášť jemné, nezabudnite pridať masť. Možno budete prekvapení, ale verte, že výsledok stojí za to!
Bravčová masť je dobrá z niekoľkých dôvodov. Po prvé, je to jeden z mála tukov, ktorý sa nebojí vysokých teplôt a nevytvára karcinogénne látky, a po druhé, ak ho pridáte do cesta, bude mierne vlhké.
Ingrediencie
- 140 g masla
- 60 g bravčovej masti
- 400 g hladkej múky
- 100 g smotany
- 100 ml mlieka
- 2 vaječné žĺtka
- 1 PL citrónovej šťavy
Postup
- Masť a maslo vložte na 1,5 hodiny do mrazničky.
- Zmrazené ingrediencie nakrájajte na malé kocky a zmiešajte s múkou. Pomocou rúk si vypracujte niečo ako mrveničku
- V ďalšej miske si zmiešajte smotanu, mlieko, žĺtka a citrónovú šťavu. Túto zmes pridajte do múky a rýchlo si vypracujte cesto.
- Cesto dajte na 1 hodinu do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov. Cesto si rozdeľte na 6 častí, každú vyvaľkajte a narežte na sektory.
- Pomocou noža naneste na každú časť ľubovoľnú plnku – napríklad lekvár.
- Najskôr si cesto stlačte po bokoch ako cukrík, aby vám plnka nevytiekla a potom ho už voľne zrolujte až do konca.
- Pripravené rožky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečte pri teplote 180 stupňov približne 18 minút.
- Hotové rožky môžete nakoniec posypať práškovým cukrom. Podávajte s mliekom, čajom alebo kávou. Prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: otozh.com.ua