Pravé klasické šišky sú vyrobené z kysnutého cesta a vyprážané v oleji. Ponúkame vám recept na šišky z detstva, ktoré pravdepodobne pripravovala aj vaša stará mama, keď ste ju prišli navštíviť.
Potrebujete
- 500 ml mlieka
- 2 vajcia
- 125 g masla alebo margarínu
- 2 PL cukru (plus 1 ČL)
- 1,5 ČL soli
- 11 gramov sušeného droždia
- 125 ml teplej vody
- vanilín (voliteľné)
- 400-600 g hladkej múky
Postup
1) Mlieko zmiešajte s vodou a trochu ich zohrejte. Do teplého mlieka nasypte všetok cukor a droždie.
2) Všetko premiešajte a nechajte 15 minút na teplom mieste. Nechajte kvások vykysnúť.
3) Do kvásku pridajte vajce, maslo (izbovej teploty alebo rozpustené). Potom pridajte soľ a vanilku. Všetko poriadne vymiešajte metličkou.
4) Začnite postupne pridávať preosiatu múku a zakaždým všetko dobre premiešajte.
5) Lepivú hmotu preložte na stôl a vymieste si ťahavé cesto a pridajte múku. Cesto by malo byť nelepivé.
Množstvo múky si upravte sami – toto množstvo môže predstavovať 400 g alebo 600 g múky.
6) Cesto prikryte utierkou a odložte na teplé miesto na 1-1,5 hodiny. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Potom pokračujte v príprave šišiek.
7) Cesto rozvaľkajte na približne 1 cm hrúbku, a pomocou hrnčeka alebo pohára na víno si vyrežte kolieska.
8) Nechajte šišky ešte vykysnúť, aby zdvojnásobili svoj objem. Nalejte do panvice olej (aby v ňom šišky plávali bez toho, aby ste sa dotkli dna) a dobre ich vysmažte.
9) Šišky smažte z oboch strán dozlatista. Hotové šišky poukladajte na obrúsky, aby vsali prebytočný olej.
10) Šišky už len stačí naplniť džemom a posypať cukrom alebo škoricou. Prajeme vám dobú chuť!
Zdroj: otozh.com.ua