Päť najlepších polievok pre váš tráviaci systém: bude fungovať ako hodinky

Dnes je na svete asi 150 hlavných druhov polievok, ktoré sú rozdelené do viac ako tisíc poddruhov. Je polievka užitočná?

Je potrebné ju jesť každý deň? Nespočetné množstvo generácií babičiek určite vie, že ich vnúčatá bez polievky nemôžu ostať ani jeden deň. Niektorí odborníci sa medzitým domnievajú, že výhody polievok sú trochu prehnané.

Polievky – výdatné, ale ľahké zároveň, ktoré sa rýchlo vstrebávajú do nášho organizmu. Mali by ich konzumovať ľudia, ktorí nemajú chuť do jedla, ako aj tí, ktorí si potrebujú po chorobe naštartovať fungovanie celého organizmu. Napríklad, kurací vývar obsahuje látky, ktoré zmierňujú príznaky prechladnutia.

Kalórií v tomto pokrme je menej, ako vo vyprážaných a dokonca aj dusených jedlách a z hľadiska výživy to nie je o nič horšie. To platí najmä pre tých, ktorí chcú schudnúť.

Inšpirujte sa receptami na chutné polievky, ktoré môžete jesť každý deň:

POLIEVKA S MÄSOVÝMI GUĽKAMI

Ingrediencie

  • 2 litre vody
  • 200 g mletého mäsa
  • 100 g mrkvy
  • 300 g zemiakov
  • 100 g ryže
  • 40 g zelenej cibuľky
  • soľ, korenie podľa chuti
  • bobkový list
  • bylinky – čerstvé alebo sušené

Príprava:

Uvarte vodu, vložte do nej nastrúhanú mrkvu a zemiaky nakrájané na kocky.

Z mletého mäsa vytvarujte guľôčky.

Keď sú zemiaky z polovice hotové, pridajte mäsové guľôčky, bobkový list, soľ a korenie podľa chuti.

Pár minút pred koncom pridajte nakrájané bylinky a cibuľu. Dobrú chuť!

SYROVÁ POLIEVKA

Ingrediencie

  • 1,5 litra vody
  • 300 g taveného syra
  • 1 malá mrkva
  • 1 malá cibuľa
  • 4 stredne veľké zemiaky

Príprava:

Zemiaky očistite, nakrájajte na malé kúsky, zalejte ich vodou a priveďte k varu.

Mrkvu nastrúhajte na strúhadle, cibuľu nakrájajte nadrobno, orestujte ju na oleji.

Pridajte mrkvu a na kocky nakrájaný tavený syr.

Polievku občas premiešajte, kým sa syr úplne nerozpustí. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Varte 30 minút. Hotovú polievku môžete dozdobiť nasekanými bylinkami.

SYROVÁ POLIEVKA S KURACÍM MÄSOM

Ingrediencie

  • 400 g kuracích pŕs
  • 2 zemiaky
  • 1 veľká mrkva
  • 180 g taveného syra
  • 2 litre vývaru alebo vody
  • bylinky
  • bobkový list, nové korenie (celé)
  • soľ, korenie podľa chuti

Príprava:

Kuracie prsia nakrájajte na stredne veľké kocky.

Očistené zemiaky nakrájajte na kocky a mrkvu na kolieska.

Na panvici na troche olivového oleja si opečte mäso.

V hrnci si priveďte vodu k varu, vložte do nej bobkový list, nové korenie a opečené kuracie prsia nakrájané na kocky.

Stíšte oheň a povarte 7-10 minút.

Pridajte zeleninu a povarte ďalších 10-15 minút.

Do polievky pridajte tavený syr a všetko dobre premiešajte, aby sa syr úplne rozpustil.

Pridajte soľ, korenie a nadrobno nakrájané bylinky. Premiešajte a odstráňte z plameňa. Dobrú chuť!

ZELENINOVÁ POLIEVKA

Ingrediencie

  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • hrsť bielej kapusty
  • 1 čerstvá uhorka
  • 3-4 paradajky
  • 1 paprika
  • podľa chuti osoľte a okoreňte

Príprava:

Očistite a nakrájajte všetku zeleninu.

Vložte ju do hrnca po vrstvách: 1. vrstva – mrkva, 2. vrstva – cibuľa, 3. vrstva – kapusta, 4. vrstva – uhorka, 5. vrstva – paradajky, 6. vrstva – paprika.

Panvicu prikryte pokrievkou a zeleninu nechajte podusiť 25-30 minút vo vlastnej šťave. Ak je to potrebné, môžete pridať trochu vody. Pravidelne zmes premiešajte.

Prilejte vriacu vodu, pridajte soľ, priveďte to do varu a vypnite oheň.

Polievka je hotová. Podávajte s kôprom, petržlenovou vňaťou a kyslou smotanou. Môžete pridať prelisovaný cesnak a korenie. Dobrú chuť!

MLIEČNA POLIEVKA SO ZELENINOU

Ingrediencie

  • 1 liter mlieka
  • 400 g vody
  • 400 g zemiakov
  • 400 g karfiolu
  • 100 g mrkvy
  • 300 g zeleného hrášku
  • 20 g masla
  • Soľ podľa chuti

Príprava:

Mrkvu nakrájajte na malé kocky a orestujte ju na oleji do sfarbenia.

Kapustu rozoberte na jednotlivé časti.

Olúpané zemiaky nakrájajte na malé kocky.

Mlieko priveďte k varu a odstráňte penu.

Vodu priveďte k varu, osoľte, pridajte zemiaky a kapustu. Keď opäť začne vrieť, pridajte mrkvu.

Varte na miernom ohni, pridajte horúce mlieko a nechajte variť, až kým nie je všetko mäkké.

Na koniec pridajte zelený hrášok, chvíľu ešte povarte a nechajte dostáť 15 minút.

Pri servírovaní môžete do taniera pridať kúsok masla. Dobrú chuť!

 

Existuje nespočetné množstvo receptov na polievky, takže zakaždým môžete vyskúšať novú verziu. Teplé polievky sú cenné najmä počas chladných dní.

 

Zdroj: otozh.com.ua

Back To Top