Lekvárové pirohy zo zemiakového cesta. U mňa doma vyhrali na celej čiare

Zvýšilo mi zemiakové pyré a hneď ma napadli pirohy. Pyré som na doske ešte na jemnom strúhadle pretlačila, pridala polohrubú múku (soľ nie, tá už bola v pyré a keď robím iba zo zemiakov uvarených v šupke, pridám aj 1vajce, teraz som vajce nedala) a vymiesila cesto.
Koľko múky som dala, presne neviem, už to mám v ruke, ako sa vraví, prisýpala som ju podľa potreby, aby cesto bolo vláčne, tvarovateľné. Potom som cesto rozvaľkala, nie príliš na tenko a pokrájala na obdĺžniky (alebo sa môžu pohárom vykrojiť kolieska), lyžičkou pokládla slivkový lekvár, cesto cez lekvár preložila a dobre okraje prstami pritlačila.
Zo zvyšného cesta som urobila zopár šúľancov. Pirohy aj šúľance som nahádzala do vriacej osolenej vody, keď vyplávali, ešte som ich nechala chvíľu povrieť, asi 3-5 minút, podľa veľkosti , potom opatrne scedila. Na tanieri posypala makom, cukrom a poliala rozpusteným maslom. Toto jedlo je preveľká dobrota.
Miesto maku sa môžu pirohy posypať strúhankou opraženou na masle a tiež tvarohom, kakaom. DOBRÚ CHUŤ !!!
Back To Top