Smotanový dezert z chrumkavého pečiva. Všetky ingrediencie stoja len pár eur

Nadýchaný základ, ktorý prekoná bežné dezerty, v kombinácii s jemným krémom, zbavený ťažkosti a sladkosti – to je presne ten pocit, ktorý môžete získať ochutnaním kúska domáceho koláča s originálnou výrobou. Výhodou je, že sa pripravuje z bežných produktov, ktoré nájdete v každom obchode. Ďalším bonusom je, že aj pri minime času je možné proces rozdeliť do 2 etáp.

Potrebujete

  • 250 ml vody
  • 1/4 čl soli
  • 1 pl cukru
  • 50 g masla
  • 160 g múky
  • 4 vajcia

Na krém

  • 300 ml smotany alebo šľahačky
  • 4 pl kondenzovaného mlieka

Hrniec s vodou položte na sporák, pridajte maslo, soľ, cukor a priveďte zmes k varu.

Znížte plameň teplotu, pridajte múku a za stáleho miešania varte 3-4 minúty. Je dôležité, aby sa múka dôkladne rozmiešala. Vypnite oheň, nechajte cesto odpočívať a mierne vychladnúť po dobu 4-5 minút.

Následne pridajte do cesta po jednom vajci. Môžete to urobiť buď ručne, miesením vajíčka lyžičkou, až kým nezískate homogénnu zmes, alebo mixérom.

Cukrárske vrecko naplňte cestom. Môžete na to použiť aj obyčajné plastové vrecúško s odstrihnutým rohom. Na plech si vytlačte takéto kvapôčky, ktorý si najskôr vysteľte papierom na pečenie. Snažte sa medzi nimi dodržovať rovnakú vzdialenosť.

Ak chcete kvapky zahladiť, jednoducho ich zaoblite prstami, ktoré si predtým navlhčite v studenej vode. Potom plech okamžite vložte na 20 – 25 minút do rúry predhriatej na 170 stupňov.

Hotové kvapky vyberte a nechajte úplne vychladnúť. Nič vám nebráni v tom, aby ste si kvapky upiekli vopred.

Vyšľahajte si smotanu s kondenzovaným mliekom po dobu 4 – 5 minút. Výsledkom by mal byť nadýchaný krém, ktorý nestráca tvar.

Tretinu krému odložte, zvyšok dôkladne zmiešajte s kvapkami.

Kvapky opatrne preneste do odnímateľnej formy, ktorú si predtým vysteľte potravinovou fóliou a rovnomerne ich rozmiestnite po povrchu. Formu prikryte alobalom a vložte ju do chladničky na 5-6 hodín.

Nakoniec zostáva už iba potrieť koláč zhora a po stranách zvyšným krémom.

Roztopená čokoláda bude ďalšou dekoráciou.

Potom veľa závisí od sezóny a a vašich chuťových preferencií. Tortu môžete ozdobiť čerstvým alebo mrazeným ovocím, mandľovými lupienkami, plátkami pomaranča alebo mandarínky. Nič nepokazíte ani lístkami mäty.

Viac podrobností s celým postupom nájdete v nasledujúcom videu…

 

 

Zdroj: youtube.com