Lengvarský predlžuje lockdown! TOTO SÚ nové opatrenia pre zaočkovaných a nezaočkovaných

Slovenskí lekári sa v priebehu posledných týždňov trápia s pribúdajúcim počtom nakazených a obetí tretej vlny koronavírusu.

Slovensko sa nachádza v mimoriadne zlej situácii, pričom aktuálne prebiehajúci dvojtýždňový lockdown podľa odborníkov nepriniesol takmer žiadne výsledky.

Minister Lengvarský však aj napriek tomu plánuje lockdown predĺžiť.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dnes na tlačovej konferencii  Slovákov informoval o výsledkoch víkendových rokovaní, od ktorých závisí to, ako budeme prežívať vianočné sviatky.

Do dnešného dňa bolo otázne, či ich budeme tráviť sami,

alebo v kruhu najbližších. Minister prezradil, že lockdown sa predlžuje a uvoľňovanie opatrení prichádza do úvahy len pre zaočkovaných a vyliečených.

Ministrove opatrenia však musí schváliť koaličná rada a následne vláda, ktorá o nových opatreniach definitívne rozhodne 8. decembra. Minister však stále nevie, či pri schvaľovaní nedôjde k zmenám.

Uvoľňovanie opatrení má postupovať v niekoľkých fázach. Prvá fáza uvoľňovania opatrení, ktorá ma prebiehať do 16. decembra,  má vyzerať podobne, ako aktuálny lockdown.

Opatrenia sa teda uvoľňovať v prvej fáze nebudú a platné budú pre všetkých Slovákov bez ohľadu na prekonanie koronavírusu, či plnú vakcináciu.

Podľa ministra je potrebné, aby sa sprísnili kontroly zákazu vychádzania a aby z domu pracovali všetci, ktorým to umožňuje povaha práve. 

Druhá fáza má priniesť unoľňenie opatrení v podobe otvorenia obchodov s kapacitným obmedzením 1 osoby na 15 štvorcových metrov.

V tejto fáze, ktorá by mala prebiehať v dňoch od 17. do 24. decembra, by sa tak otvorili všetky obchody, ktoré budú zatvorené ešte aj v prvej fáze.

V druhej fáze budú Slovákom sprístupnené aj kaderníctva, holičstvá, manikúry a pedikúry. Aj v službách sa však budú musieť dodržiavať kapacitné obmedzenia – 1 osoba na 25 štvorcových metrov.

Na bohoslužby budú môcť prísť veriaci taktiež v kapacitnom obmedzení, s maximálnym počtom 30 ľudí. Obchody, ktoré poskytujú esenciálne produkty, budú môcť byť otvorené až do 22.00.

Najvýraznejšie uvoľnenie opatrení má začať 25. decembra a trvať má do 9. januára. V režime OP, teda očkovaní a prekonaní, budú mať najväčšie výhody príve ľudia, patriaci do týchto skupín.

V tretej fáze sa otvoria aj hotelierske služby, ktoré budú môcť byť otvorené do 75 % svojej kapacity.

Ubytovaní v hoteloch však budú musieť podstúpiť PCR alebo antigenový test, ktorý nebude starší ako 72 hodín. Hoteloví hostia sa však nenajedia v hotelovej reštaurácií. Jedlo si budú môcť priniesť na izbu.

Reštaurácie budú servírovať jedlo len cez okienko. Test si v hoteloch budú musieť urobiť aj zaočkovaní ľudia. V tretej fáze budú kostoly otvorené podľa platných pravidiel z druhej fázy, teda kostoly budú otvorené s maximálnou kapacitou 30 osôb – resp. 1 osoba na 25 štvorcových metrov.

V tejto fáze sa otvoria aj fitnescentrá, lyžiarskych strediskách a lanovky. Vo fitnescentre si zacvičí maximálne 6 osôb, resp. 1 osoba na 25 metrov štvorcových. Esenciálne obchody budú otvorené do 22.00 hodiny.

Všetky ostatné obchody a služby však budú zatvorené. Neesenciálne obchody a služby majú byť otvorené počas uvoľňovania opatrení len v priebehu druhej fázy. Ak potrebujete pedikúru, alebo podstrihnúť vlasy, stihnúť to musíte do Vianoc.

https://www.instagram.com/p/CWJjpIcqvgN/