Vanilkový zákusok zvaný sa podáva takmer v každej dobrej parížskej cukrárni. Ak si ho však budete chcieť pripraviť aj Vy a to v pohodlí domova, hurá do toho. Príprava nie je vôbec náročná. Zvládnu ju aj začiatočníci, teda ostrieľaných gazdinky a s vanilkovým krémešom nemôžu mať najmenší problém.
MEDOVÉ CESTO
- 300 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžica medu
- 70 g masla
- 2 vajcia
- 1 lyžičku jedlej sódy
MAKOVÉ CESTO
- 150 g kryštálového cukru
- 150 g hladkej múky
- 6 vajec
- 3 lyžice vody
- 50 ml oleja
- 1/2 balenie práškového cukru
- 100 g mletého maku
KRÉM
- 3 žĺtky
- 150 g práškového cukru
- 2 balenia vanilkového pudingu
- 700 ml mlieka
- 250 g masla
- broskyňová marmeláda
POSTUP
- Všetky prísady na medový plát zmiešame a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na 2 časti a obe rozvaľkáme na pláty. Upečieme na vymastenom a vysypanom plechu s rozmermi 22 x 38 cm. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 8-10 minút pri teplote 180 stupňov
- Keď vytiahneme cesto z rúry, hneď ho potrieme marmeládou.
- Pripravíme si makovej cesto. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s kryštálovým cukrom, vodou a olejom. Nakoniec do hmoty vmiešame mak s práškovým cukrom. Bielky ušľaháme na tuhý sneh a ten opatrne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec primiešame aj múku s práškom do pečiva.
- Cesto navrstvíme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme pri teplote 180 stupňov, približne 20 minút.
- Z mlieka, cukru a pudingu uvaríme puding. Žĺtky vyšľaháme s maslom. Uvarený puding odstavíme z plameňa a po chvíľke doň vmiešame žĺtkovou hmotu.
- Na jednu časť medového cesta navrstvíme ½ krému, makové cesto, zvyšný krém a nakoniec druhý medový plát.
- Vrch môžeme ozdobiť šľahačkou, bielkovým krémom, čokoládou, alebo nechať len tak