Toto zatieni všetky ostatné dezerty. Koláč s leopardím vzorom. Takú fajnotku návšteva ešte nejedla

Ani nie tak dávno, asi pred rokom som našla tento recept tu na webe. Hneď sa mi zapáčil a vedela som, že si ho sôr či neskôr pripravím… a teraz som sa rozhodla ho urobiť! 🙂

Na prvý pohľad sa zdá byť zložitý, ale nevyžaduje žiadne extra zručnosti. Kľudne sa pustite do toho, nebojte sa, uvidíte, že to pôjde ľahko. 🙂

Chutí výborne, je mäkučký, jemne citrónový s čokoládovým cestom. Príprava je trošku dlhšia ale výsledok to vynahradí.

Recept na 4 porcie

  • 50 dkg hladkej múky
  • 2,5 dl mlieka
  • 1 bal. sušeného droždia
  • 4 Pl cukru
  • 2 bal vanilkového cukru
  • 1 vajíčko + 1 žĺtko
  • kôra z 1 citróna
  • 5 dkg ramy (roztopenej)
  • 1 čl soli

Kakaové cesto:

  • 3 Pl kakaa
  • 2 pl vlažného mlieka

Na potieranie:

  • 1 celé vajce

Príprava:

Forma na sladký chlieb : 10cm x 26cm

  1. suroviny na cesto, okrem kakaa zmiešame v jednej miske, vymiesime (ak sa lepí pridáme múku). Vypracované cesto rozdelíme na 3 časti tak, aby sme mali dve menšie a jeden väčší bochník. Najväčší bochník ostane biely, zakryjeme ho a necháme odležať. Do jedného menšieho bochníka primiešame 1 pl kakaa a Pl mlieka, dôkladne premiesime a necháme odležať. Do druhého malého bochníka primiešame 2 pl kakaa a 2 pl mlieka. Premiesime a tiež necháme odležať.

Máme jeden veľký biely bochník, jeden svetlohnedý a jeden tmavohnedý.

  1. Po odležaní každý bochník rozdelíme na 8-8-8 rovnakých častí a vytvarujeme ich.
  1. Najprv vytvarujeme svetlohnedé bochníky na valce také dlh ako je naša forma na pečenie. Aj tmavohnedé bochníky vyvaľkáme na takú istú dĺžku do oválneho tvaru Tak isto aj biele bochníky vyvaľkáme na dĺžku formy do oválneho tvaru.
  1. Svetlohnedé cesto zabalíme do tmavohnedého. Kraje môžete namočiť mokrou rukou aby sa cesto zlepilo. Teraz to zabalíme do bieleho cesta. Postupne zabalíme všetkých 8 valčekov.
  2. Formu potrieme maslom posypeme múkou a naukladáme hotové valčeky do nej. Potrieme šľahaným vajíčkom.
  3. Pečieme pri teplote 170-180 °C asi 40-50 minút. V polovici pečenia prikryjeme papierom na pečenie aby veľmi nestmavol.
  4. Po upečení koláč vyklopíme z formy na dosku a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

zdroj: www.receptvarazs.hu/