Prísady:
- 3 dl mlieka
- štipka cukru
- 5 dkg droždia
- 1 kg hladkej múky
- 2 čl soli
- 25 dkg Hery
- 30 dkg mletých oškvarkov
- 2 žĺtky
- 1 kyslá smotana
Na potieranie – 1 vajce
Plnka – slivkový lekvár
Postup:
1.Vo vlažnom mlieku s cukrom necháme napučať droždie. V múke rozmrvíme soľ, heru a štvrtinu oškvarkov. Premiešame a pridáme žĺtky, kyslú smotanu a napučané droždie. Na teplom mieste necháme kysnúť aspoň hodinu.
2.Po nakysnutí vyvaľkáme cesto na hrúbku prsta, potrieme štvrtinou zvyšných oškvarkov a prekladáme cesto. Necháme odležať 20 minút. Toto opakujeme ešte dva krát, kým nespotrebujeme oškvarky.
3.Po odležaní cesto rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a nakrájame na cca 5×5 cm veľké štvorce. Na každý štvorec položíme za lyžičku lekváru a spojíme dve protiľahlé rohy. Ak potrieme rohy vajíčkom tak sa zlepia ľahšie a počas pečenia sa nebudú otvárať.
Hotové papučky potrieme vyšlahaným vajíčkom a za 15 minút ich upečieme na 175 °C.
Recept sme našli v staršom časopise Prima z roku 2013.