PIŠKÓTA (do formy o priemere 26 cm):
– 7 vajec
– 1 pohár kryštálového cukru
– 1 a ¼ pohára hladkej múky
– 4 lyžice zemiakovej múky
– 1 lyžička prášku na pečenie
– štipka soli
-1 lyžica octu
1) Rúru si predhrejeme na teplotu 175-180 stupňov. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Boky formy nemusíme ničím potierať.
2)Obe múky vymiešame s práškom na pečenie a preosejeme ich spolu.
3) Bielka vyšľaháme do peny so štipkou soli. Postupne pridávame po lyžiciach cukor. Bielka musia byť veľmi kvalitne vyšľahané.
5)Do bielok následne pridávame po jednom žĺtku a mixujeme na vysokých obrátkach. Na záver pridáme ocot.
6)Postupne pridávame múku, ktorú pomaly primiešavame.
7)Masu preložíme do tortovej formy a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme okolo 35- 40 minút.
8)Po upečení piškótu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
9) Piškótu je vhodné piecť o deň skôr. Vychladnutú obalíme do fólie a môžme ju dokonca nechať aj zamraziť.
Punč na navlhčenie cesta:
– ½ pohára ananásovej šťavy + 1 lyžica alkoholu
Kokosová masa :
– 300 ml mlieka
– 100 g kokosových vločiek + 70 g mletých mandlí
– 200 g masla
– 100 g bielej čokolády
Do hrnca vlejeme mlieko, pridáme kokosové vločky a mleté mandle. Varíme až kým vločky a mandle nenasajú mlieko. Potom hrniec vezmeme z ohňa a pridáme doň nalámanú čokoládu, ktorú miešaním v hrnci rozpustíme. Na záver pridáme zmäknuté maslo a všetko dôkladne vymiešame. Masa bude spočiatku veľmi riedka, ale to nevadí, nakoľko ju vložíme do chladničky, kde stuhne.
Maslovo-pudingový krém:
– 500 ml mlieka
– 3 lyžice pšeničnej múky
– 2 lyžice zemiakovej múky
– 4 žĺtka
– 10 dkg práškového cukru
– 300 g zmäknutého masla
– 1,5 lyžice likéru amaretto alebo mandľového likéru
– 50 g horkej čokolády
– 2 lyžice kakaa
1) Polovicu mlieka vymiešame so žĺtkami a múkami na hladkú masu a vlejeme ich do variacej sa druhej polovice mlieka. Varíme a miešame ako puding. Misku umyjeme studenou vodou a preložíme doň puding, ktorý prikryjeme fóliou aby sa na ňom nevytvorila „kožka“. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
2) Maslo zmiešame s práškovým cukrom a po lyžičke ho pridávame do pudingovej masy. Na záver pridáme amaretto alebo iný likér.
3) Krém rozdelíme na polovicu. Do prvej polovice pridáme roztopenú a vychladnutú čokoládu alebo preosiate kakao. Oba krémy necháme vychladnúť v chladničke.
INÉ:
– 1 plechovka ananásov
– niekoľko čokoládových vajíčok
– ½ pohára práškového cukru + 2 lyžice vriacej vody
– potravinárske farbivá
Na dekoráciu torty môžeme použiť čokoládové vajíčka a cukrovú polevu nafarbenú potravinárskymi farbivami.
1) Piškótu prekrojíme na 3 časti. Na spodnú časť poukladáme nakrájané ananásy, zalejeme kokosovou masou a 3 lyžicami maslovo-pudingového krému. Prikryjeme druhou časťou piškóty, na ktorú opäť poukladáme ananás a oba druhy krému. Na vrch uložíme aj tretiu časť piškóty a vložíme na 20- 25 minút do chladničky.
2) Tortu následne zdobíme podľa vkusu.