Kokosovo-mandľová je ideálna na všetky oslavy. Slávnostná torta prekoná všetky ostatné

PIŠKÓTA (do formy o priemere 26 cm):

– 7 vajec

– 1 pohár kryštálového cukru

– 1 a ¼ pohára hladkej múky

– 4 lyžice zemiakovej múky

– 1 lyžička prášku na pečenie

– štipka soli

-1 lyžica octu

1) Rúru si predhrejeme na teplotu 175-180 stupňov. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Boky formy nemusíme ničím potierať.

2)Obe múky vymiešame s práškom na pečenie a preosejeme ich spolu.

3) Bielka vyšľaháme do peny so štipkou soli. Postupne pridávame po lyžiciach cukor. Bielka musia byť veľmi kvalitne vyšľahané. 

5)Do bielok následne pridávame po jednom žĺtku a mixujeme na vysokých obrátkach. Na záver pridáme ocot.

6)Postupne pridávame múku, ktorú pomaly primiešavame.

7)Masu preložíme do tortovej formy a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme okolo 35- 40 minút.

8)Po upečení piškótu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

9) Piškótu je vhodné piecť o deň skôr. Vychladnutú obalíme do fólie a môžme ju dokonca nechať aj zamraziť.

Punč na navlhčenie cesta:

– ½ pohára ananásovej šťavy + 1 lyžica alkoholu

Kokosová masa :

– 300 ml mlieka

– 100 g kokosových vločiek + 70 g mletých mandlí

– 200 g masla

– 100 g bielej čokolády

Do hrnca vlejeme mlieko, pridáme kokosové vločky a mleté mandle. Varíme až kým vločky a mandle nenasajú mlieko. Potom hrniec vezmeme z ohňa a pridáme doň nalámanú čokoládu, ktorú miešaním v hrnci rozpustíme. Na záver pridáme zmäknuté maslo a všetko dôkladne vymiešame. Masa bude spočiatku veľmi riedka, ale to nevadí, nakoľko ju vložíme do chladničky, kde stuhne.

 Maslovo-pudingový krém:

– 500 ml mlieka

– 3 lyžice pšeničnej múky

– 2 lyžice zemiakovej múky

– 4 žĺtka

– 10 dkg práškového cukru

– 300 g zmäknutého masla

– 1,5 lyžice likéru amaretto alebo mandľového likéru

– 50 g horkej čokolády

– 2 lyžice kakaa

1) Polovicu mlieka vymiešame so žĺtkami a múkami na hladkú masu a vlejeme ich do variacej sa druhej polovice mlieka. Varíme a miešame ako puding. Misku umyjeme studenou vodou a preložíme doň puding, ktorý prikryjeme fóliou aby sa na ňom nevytvorila „kožka“. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

2) Maslo zmiešame s práškovým cukrom a po lyžičke ho pridávame do pudingovej masy. Na záver pridáme amaretto alebo iný likér.

3) Krém rozdelíme na polovicu. Do prvej polovice pridáme roztopenú a vychladnutú čokoládu alebo preosiate kakao. Oba krémy necháme vychladnúť v chladničke.

INÉ:

– 1 plechovka ananásov

– niekoľko čokoládových vajíčok

– ½ pohára práškového cukru +  2 lyžice vriacej vody

– potravinárske farbivá

Na dekoráciu torty môžeme použiť čokoládové vajíčka a cukrovú polevu nafarbenú potravinárskymi farbivami.

1) Piškótu prekrojíme na 3 časti. Na spodnú časť poukladáme nakrájané ananásy, zalejeme kokosovou masou a 3 lyžicami maslovo-pudingového krému. Prikryjeme druhou časťou piškóty, na ktorú opäť poukladáme ananás a oba druhy krému. Na vrch uložíme aj tretiu časť piškóty a vložíme na 20- 25 minút do chladničky.

2) Tortu následne zdobíme podľa vkusu.

Zdroj: prl-kuchniadanusi.blogspot.sk