Dnes som spracovala ten zvyšok uhoriek, ktorý mi ešte zostal, na naloženie boli veľké, do šalátu už bolo dosť, tak sme si pripravili
RÝCHLOKYSKY alebo KVAŠÁKY
Čo k tomu potrebujeme:
jednu 4 litrovú fľašu
uhorky trochu väčšie
kôpor aj s kvetom
7 kusov nového korenia
7 kusov čierneho korenia
1 hlávku cesnaku
1 cibuľu
asi 1,5 litra vody a 7,5 dkg soli
Postup:
Uhorky umyjeme, konce odrežeme a každú uhorku 5-6 krát prepichneme ihlicou.
Do čistej fľaše na spodok dáme kôpor aj s kvetom, koreniny, polovičku cesnaku očisteného, a 4 kolieska cibule.Začneme ukladať uhorky čo najtesnejšie vedľa seba..
Za každou vrstvou uhoriek dáme kôpor, kolieska cibule a cesnak… a takto pokračujeme až do vrchu. Na vrch príde kôpor a kúsok chleba.Potom si dáme zohriať 1,5 litra vody a soľ asi na 60°C,vypneme , trochu počkáme a touto vodou pomaly zalejeme uhorky. Fľašu prikryjeme tanierikom,položíme do väčšej misky a.uložíme na slnečné miesto .Necháme ich kvasiť 6-7 dní.
Potom musíme rýchlokvasky uložiť do chladu, ak chceme, aby nám vydržali