Upečte si najlepší a najchutnejší domáci chlieb. Chlieb z obchodu stvrde ale pri tomto to nehrozí

Schopnosť piecť domáci chlieb je zručnosť, o ktorú sa usiluje nejedna gazdinka. Takýto chlieb je oveľa lepší než ten, ktorý sa kupuje v obchode. Po druhé, samozrejme, chuť! Chrumkavú kôrku čerstvo napečeného chleba nič neprekoná.

Čo je však potrebné na dokonalé cesto? Odpoveď na túto otázku je známa len skutočným majstrom pečenia. „Na lahodný chlieb nepotrebujete žiadne špeciálne zariadenie. Nezaobíde sa však bez lásky a správnych surovín,“ hovorí pekár Fabrice Reno. Práve jeho odporúčania vám pomôžu zvládnuť umenie pečenia chleba.

https://www.instagram.com/p/B7fyZi8H415/

Ako upiecť domáci chlieb

V prvom rade venujte pozornosť kvalite výrobkov. Na výrobu bieleho chleba použite prémiovú múku. Druhou základnou zložkou sú kvasinky. Pomáhajú urýchliť proces fermentácie. Môžu byť nahradené zákvaskom, ktorý dodá chlebu kyslejšiu chuť.

Ako získať chrumkavú kôrku

Fabrice odporúča piecť chlieb výlučne v liatinovej forme. Okrem toho, počas pečenia ho pravidelne potierajte vodou pomocou maslovačky. Ak niečo pečiete na plechu, najskôr ho zohrejte v rúre. Na polotovaroch z cesta je potrebné urobiť rezy, pokropiť ich vodou. Potom môžete výrobky poslať do rúry.

Skladovateľnosť domáceho chleba

Skladovateľnosť závisí od tvaru, hmotnosti, typu kvasenia a kvality pečenia. Chlieb s vysokou hustotou vydrží dlhšie. Pečivo na zákvaskovom základe bude čerstvejšie ako výrobky z droždia. Čím hrubšia je kôrka chleba, tým dlhšie si zachová vláčnosť. Priemerná trvanlivosť bagety je 12 hodín a guľatý chlieb – 24 hodín. Domáce pečivo sa najlepšie konzumuje v prvých hodinách po upečení. Po 6 hodinách stráca chuť a začína vysychať.

 

Recept na domáci chlieb

Budete potrebovať

  • 700 g hladkej múky
  • 500 ml vody
  • 25 g kvasiniek
  • 2 lyžičky soľ

 

Príprava

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lucie Lošťáková (@cook.n.joy),

Vo veľkej mise si zmiešajte múku a soľ. Kvasnice rozpustite v pohári (250 ml) teplej vody.

Urobte si jamku do múky a nalejte do nej rozpustené kvasnice. Miešajte cesto a postupne k nemu pridajte aj zvyšok vody. Cesto následne preložte na pracovnú dosku posypanú múkou.

Cesto mieste 10 minút. Následne ho vložte do misy a zakryte čistou utierkou. Nechajte ho odpočívať pri izbovej teplote aspoň 1 hodinu. Cesto by malo zväčšiť svoj objem o dvojnásobok.

Po vykysnutí ho preneste na pracovnú dosku posypanú múkou. Rozdeľte ho na kúsky s hmotnosťou do 100 g a vytvarujte z nich gule. Dajte im požadovaný tvar.

Poukladajte ich na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie alebo do liatinovej formy. Počkajte ďalšiu hodinu a pol.

Urobte na nich zárezy. Hornú časť potrite vodou. Pečte v predhriatej rúre na 240 stupňoch 12 – 15 minút. Chlieb z času na čas potrite vodou.

Ak má vaša rúra funkciu pridávania pary, nemusíte ho potierať vodou. Slávny pekár kontroluje pripravenosť chleba stlačením pomocou prstov. Ak zaznie praskanie, chlieb je pripravený.

Ako vidíte, na upečenie vynikajúceho domáceho chleba potrebujete len zopár užitočných rád. Budeme veľmi radi, ak sa s nami podelíte o fotografie svojich výtvorov aj v komentároch na Facebooku!

 

https://www.instagram.com/p/B_Mtr6rnOw9/