Domáci croissant ako z lístkového cesta. Chutí ako z pravej francúzskej pekárne

Recept:
Kvások:
1 dl vlažného mlieka
1 kocka droždia 42 g
1 ČL kryštálového cukru
necháme vykysnúť asi 15 minút
Cesto:
50 dkg hladkej múky
3 dl mlieka
4 dkg rozpusteného masla
1 ČL soli
kvások
Zmiešame suroviny, pridáme kvások. vymiesime cesto a necháme 12 hodín odpočívať v chladničke.
Ďalej budeme potrebovať 1 Heru., ktorú vyšľaháme,pridáme do nej 1 PL hladkej múky .
Cesto vyvaľkáme na obdlžník a 2/3 cesta potrieme vyšľahanou Herou a budeme prekladať.Najprv prvú tretinu,na ktorej maslo nie je, preložíme na druhú tretinu s maslom a prekryjeme poslednou tretinou na ktorej je maslo… podľa obrázka.

 

Potom preložíme horné cesto a nakoniec cesto zdola. Necháme 15 minút odpočívať, potom postup opakujeme.Vyvaľkáme, preložíme sprava, zľava, zhora zdola a necháme opäť 15 minút odpočívať a postup zopakujeme ešte raz. Heru dávame len pri prvom rozváľkaní. Potom cesto vyvaľkáme na obdĺžnik 60 x 40 cm, po dĺžke ho rozrežeme na polovicu a krájame trojuholníky , ktoré budú mať 10 cm šírku a 20 cm dĺžku. Plníme náplňou podľa ľubovôle. Ja som plnila nutellou. Rolujeme do rožka od širšej strany a hrot trojuholníka pomaly naťahujeme. Ukladáme na plech s papierom, potrieme vajíčkom, do ktorého sme pridali 1 PL vody. Necháme ešte 10 minút odpočívať a pečieme pri 200°do zlatova asi 17 minút.


Ja som robila z dvojitej dávky, preto budú na obrázku dve cesta. Celkove z tejto dávky bude 22 – 24 croissantov, keď využijeme aj pol- krajných trojuholníkov.Trochu náročné, ale vynikajúce, cesto sa pekne listkuje… Veľmi dobre sú aj z orechovou, lekvárovou… náplňou