Prípravou surovín pred pečením strávite maximálne 20 minút, ďalších 35-40 minút potrvá, kým sa všetko správne upečie. Už za hodinu získate skvelú večeru pre celú rodinu a to zapečené zemiaky s feta syrom. V prípade, že by ste mali chuť aj na verziu s mäsom, môžete použiť šunku, klobásu alebo kuracie mäso.
Ingrediencie
- 5 ks zemiakov
- 10 ml slnečnicového oleja
- 1 čl soli
- 4 vajcia
- 125 g smotany
- 100 g syru feta
- 2 paradajky
- 1 cibuľa
- 50 g tvrdého syra
- mleté čierne korenie
Postup
Zemiaky ošúpte a umyte. Zapekaciu misu dôkladne vymastite olejom.
Zemiaky nakrájajte na kolieska, poukladajte ich vo vrstvách do misky a osoľte. Cibuľu nakrájajte na kolieska.
Vajcia vyšľahajte mixérom, osoľte, okoreňte pridajte kyslú smotanu. Všetko vymiešajte do jednotnej konzistencie.
Do vzniknutej zmesi pridajte nastrúhanú fetu, nastrúhaný tvrdý syr, cibuľu a zľahka premiešajte.
Zemiaky naukladajte do plechu na pečenie. Pridajte syrovú zmes a na vrch dajte vrstvu nakrájaných paradajok.
Pečte v predhriatej rúre na 175 stupňov približne 40 minút.
Výsledné zapečené zemiaky sa dajú jednoducho vylepšiť. Skúste napríklad 10 minút pred koncom pridať trochu strúhaného syra. A keď formu na pečenie vyberiete z rúry, bohato ju posypte bylinkami: dodajú jedlu arómu a sviežosť!