3 úžasné recepty na koláče, ktoré poznáme z nášho detstva – chutia ako od mamičky

Ak patríte k fanúšikom starých, no mimoriadne chutných receptov na dezerty, v tomto článku si určite prídete na svoje.

Zaspomínajte si na časy, kedy ste si ako deti mohli dopriať koláč s mrveničkou od vašej starej mamy. Inšpirujte sa troma receptami, ktoré vás pri ich konzumácii prenesú do čias bezproblémového detstva…

wooden ladle and spatula on top of tableunsplash

Fánky

Tvar tohto sladkého vyprážaného dezertu sa môže líšiť, ale podstata je rovnaká. Recept by mal obsahovať malé množstvo vodky alebo koňaku. Všetko sa nechá vypražiť na veľkom množstve oleja a nakoniec sa posype práškovým cukrom.

Ingrediencie

  • 2 vajíčka
  • 250 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 2 pl koňaku alebo vodky
  • 15 g vanilkového cukru
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor podľa chuti

Postup

Vajcia rozšľahajte so soľou, s obyčajným a s vanilkovým cukrom. Postupne pridávajte preosiatu múku.

Pridajte alkohol, vďaka nemu budú fánky príjemne chrumkavé. Vymieste si pevné cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte 20 minút odstáť.

Cesto rozvaľkajte na tenkú vrstvu s hrúbkou 1 až 2 mm, potom nakrájajte na pásy široké 4 cm a rozdeľte ich na 2–3 obdĺžniky.

V strede každého pásika urobte pozdĺžny rez a prevlečte cez neho jeden okraj. Postup opakujte so všetkými obdĺžnikmi.

V hrnci rozohrejte slnečnicový olej. Mal by pokrývať 5 cm od dna. Fánky vyprážajte na miernom ohni, kým nezískajú zlatohnedú farbu a obracajte ich z jednej strany na druhú.

Upečené fánky preneste na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej. Potom ich posypeme práškovým cukrom a môžete konzumovať.

Koláč s marhuľovým džemom

Kombinácia marhuľového džemu a orieškov v náplni dokonale dopĺňa ľahká príchuť medu.

Ingrediencie

  • 100 ml mlieka
  • 20 g čerstvého droždia alebo 5 g sušeného droždia
  • 250-270 g cukru
  • 640 g múky
  • 6 vaječných žĺtkov
  • 1/3 čl soli
  • 1 pl vanilkového cukru
  • 5 pl tekutého medu
  • 50 g hrozienok
  • 140 g masla
  • 3 pl rastlinného oleja
  • 300 g marhuľového džemu
  • 80-100 g vlašských orechov
  • 1 vajce

Postup

Nasypte droždie do teplého mlieka a spolu s ním aj 2 lyžice cukru a 160 g preosiatej múky. Premiešajte, prikryte potravinovou fóliou a nechajte 30-40 minút na teplom mieste.

Po uplynutí času pridajte do cesta 6 lyžíc cukru, žĺtka, med, soľ a vanilkový cukor. Miešajte a po častiach pridajte 3 zvyšnú múku. Vymieste si cesto.

Pridajte doň 6 polievkových lyžíc rozpusteného masla, rastlinného oleja, hrozienka a znova dobre premiešajte. Cesto prikryte potravinovou fóliou a položte na teplé miesto po dobu 2 hodín.

Zahrejte si džem, mal by byť tekutý. Orechy opražte na suchej panvici, nakrájajte ich a zmiešajte s teplým džemom.

Cesto rozdeľte na dve nerovnaké časti. Obe vyvaľkajte do okrúhleho tvaru. Väčšia časť cesta by mala zakryť boky formy na pečenie. Samotnú formu vymastite maslom a vysypte múkou.

Na dno formy položte väčšiu časť cesta, následne pridajte plnku a prikryte to druhou, menšiu časťou cesta. Prebytočné okraje koláča buď odstráňte alebo popritláčajte po celom obvode.

50 g vychladeného masla nastrúhajte na strúhadle a zmiešajte ho so 150 g múky, aby vznikla mrvenička. Pridajte 70 g cukru a premiešajte.

Vajíčko rozmiešajte a potrite ním vrch koláča, posypte mrveničkou a nechajte 40 minút odstáť. Rúru predhrejte na 180 stupňov a koláč nechajte piecť 40 minút.

Jemný maslový koláč

Ak neviete, čo vziať ako pozornosť na návštevu, inšpirujte sa týmto koláčom.

Ingrediencie

  • 100 ml mlieka
  • 20 g čerstvého alebo 10 g sušeného droždia
  • 640 g múky
  • 6 lyžíc cukru
  • 1/3 lyžičky soli
  • 6 vajec
  • 300 g džemu
  • 6 lyžíc roztopeného masla

Postup

Na cesto si zmiešajte teplé mlieko, droždie a 320 g múky. Prikryte to a položte na teplé miesto na 3 hodiny.

Pridajte cukor, soľ, vajcia, múku a vypracujte si cesto. Pridajte rozpustené maslo a vymieste cesto. Vráťte ho na teplé miesto na 40 minút.

Cesto rozdeľte na dve časti a rozvaľkajte ho do okrúhleho tvaru s priemerom zodpovedajúcim veľkosti vašej formy.

Formu na pečenie vysteľte jedným plátom cesta, pridajte plnkou a prikryte to druhou vrstvou cesta. Pozatláčajte okraje a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov 35 – 45 minút.

 

Zdroj: sovkusom.ru