Pripravte si recept na smotanovú zmrzlinu, ktorá vás okamžite vráti do vášho detstva

Pamätáte si zmrzlinu z detstva? Jej chuť sa ani nedá vyjadriť slovami. Bohužiaľ, v súčasnosti by sme ju hľadali už márne.

No nezúfajte, máte možnosť si pripraviť váš obľúbený dezert aj bez použitia zmrzlinovača. Žiadne kúsky ľadu ani vajcová príchuť.

Éra legendárnej socialistickej zmrzliny sa skončila a nemá zmysel hľadať niečo podobné v súčasných obchodoch. Zahusťovadlá, náhrady, konzervačné látky a príchute, ktoré sú identické s tými prírodnými.

chladný, chutný, človek                Pexels

Skladovateľnosť tohto produktu bola iba 7 dní! A pozrite sa na obaly dnešných zmrzlín, len sotva nájdete výrobok s trvanlivosťou menej ako šesť mesiacov.

Postupom času sa zmenilo aj zloženie, do receptúry sa pridal olej a kondenzované mlieko, aby sa zvýšila skladovateľnosť produktu. Ale keďže nie každá kuchyňa má výkonný mixér, zručné gazdinky dostali na vrchol výrobu zmrzliny z mlieka, pričom ako zahusťovadlá používajú vajcia. Najchutnejšia zmrzlina sa však vyrába iba zo 4 jednoduchých a prírodných ingrediencií.

Pravá smotanová zmrzlina

Ingrediencie

  • 600 ml 35% smotany
  • 100 ml kondenzovaného mlieka
  • 1 čl želatíny
  • 1 pl vanilkového cukru

Postup

Nalejte na želatínu 1 polievková lyžicu studenej vody a nechajte pôsobiť 15 minút. Nalejte si do misky horúcu vodu a priložte ju k nádobe so želatínou. Počas prípravy krému sa želatína úplne roztopí.

сливочное мороженое

Vo veľkej miske si vyšľahajte smotanu. Postačia 2-3 minúty. K smotane následne pridajte vanilkový cukor a kondenzované mlieko. Šľahajte ešte pár minút.

Nalejte želatínu do smotanovej zmesi a znova rozšľahajte, až kým nezíska jednotnú konzistenciu. Mala by byť snehobiela, lesklá a nadýchaná, ale dostatočne hustá zmes na zmrzlinu. V tejto fáze môžete do zmrzliny pridať čokoládové lupienky, kúsky ovocia (osušené papierovou utierkou), sirup z bobuľovitého ovocia (pre farbu).

Preložte zmes do misky s vekom a vložte ju do mrazničky na stuhnutie.

Po 4-5 hodinách je máte hotovú vynikajúcu smotanovú zmrzlina.

biele pozadie, chladný, človek                Pexels

Smotanovo-čokoládová zmrzlina

Tento recept z vaječného žĺtka je obľúbený u mnohých gazdiniek. V prípade nedostatku smotany môže byť zmrzlina vyrobená výlučne z mlieka. Pridanie kakaa je otázkou preferencií.

Ingrediencie

  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 125 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 3 vaječné žĺtka
  • 5 g vanilkového cukru
  • 100 g čokoládových kvapiek
  • 2 pl kakaa

Postup

Vymiešajte si žĺtka s vanilkovým a obyčajným cukrom. Pomocou mixéra alebo metličky rozšľahajte zmes na penu (mala by zblednúť). Horúcim  mliekom zalejte kakao a nechajte ho vychladnúť.

сливочное мороженое

Do žĺtkov pridajte vychladené kakaové mlieko a ešte raz dobre premiešajte.

Zmes priveďte k varu na miernom ohni, ale dajte pozor, aby to nevrelo! Neustále to miešajte metličkou, aby nedošlo k prihoreniu.

Vaječno-cukrový sirup nechajte ochladiť a zmiešajte ho s vyšľahanou smotanou. Do zmesi opatrne pridajte čokoládové kvapky. Premiešajte a vložte do mrazničky. Po hodine zmrzlinu premiešajte lyžičkou. Tento postup zopakujte ešte trikrát.

chladný, chuť, chutný

Šľahaný tvaroh

Ingrediencie

  • 200 g mäkkého tvarohu
  • 50 ml kondenzovaného mlieka
  • 30 g masla
  • 1 pl hrozienok
  • Štipka vanilky
  • 150 g čokoladových kvapiek
  • 2 pl mlieka

Postup

Tvaroh si pretlačte cez sitko, pridajte cukor, kondenzované mlieko, vanilku a zmäknuté maslo. Všetko vyšľahajte mixérom, pridajte hrozienka a premiešajte už len lyžičkou.

Rozpustite si čokoládu vo vodnom kúpeli. Pridajte mlieko a premiešajte. Pomocou tejto hmoty potrite silikónové formy na koláčiky.

сливочное мороженое

Formy so stuhnutou čokoládou naplňte tvarohovou zmesou. Vrch polejte zvyškom čokolády. Formu vložte do chladničky a nechajte stuhnúť.

сливочное мороженое

 

Crème brûlée

Táto zmrzlina sa pripravuje spolu s vaječným krémom.

Ingrediencie

  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 6 pl uvareného kondenzovaného mlieka
  • 150 ml mlieka
  • 2 žĺtka
  • 2 pl múky
  • Štipka vanilky

Postup

Zmiešajte si žĺtka s kondenzovaným mliekom, pridajte 3 pl smotany a dobre premiešajte. Šľahajte metličkou alebo mixérom a v malých množstvách pridávajte múku.

Nechajte si zovrieť mlieko, a ešte horúce ho vlejte do vaječnej zmesi. Miešajte metličkou zatiaľ čo zmes začnete varič vo vodnom kúpeli, až kým nezhustne.

Kým krém chladne, vyšľahajte si smotanu a vanilku až do peny. Potom ju opatrne pridajte do uvareného krému. Nakoniec ju vložte do uzatvárateľnej misky a vložte do chladničky, aby stuhla.

chutný, dezert, jedlo                Pexels

Ovocná zmrzlina

Ingrediencie

  • 150 g bobuľovitého ovocia
  • 1-2 jablká
  • 80 g cukru
  • 100 ml jablčnej šťavy
  • 15 g kukuričného škrobu
  • 200 ml vody
  • 150 g višní bez kôstok

Postup

Jablká ošúpte, nakrájajte na plátky a pečte v mikrovlnnej rúre, kým nebudú mäkké. Potom ich roztlačte vidličkou alebo sa prepasírujte cez sitko.

Zmiešajte si škrob s jablkovou šťavou. Vzniknutú zmes nalejte do vriacej vody, pridajte cukor a premiešajte. Varte kým trochu nezhustne.

сливочное мороженое

Bobuľovité ovocie, jablkové pyré a zahustenú jablkovú šťavu rozmixujte mixérom. Pridajte celé višne bez kôstok a premiešajte lyžičkou. Zmrzlinu vložte do nádoby s vekom a vložte ju do mrazničky. Miešajte každú hodinu, ak nechcete, aby sa zmrzlina zmenila na ovocný ľad.

сливочное мороженое

 

Diétna zmrzlina bez cukru

Nízkokalorickú banánovú zmrzlinu môžu jesť tí, ktorí chudnú a ľudia, ktorí nekonzumujú mliečne výrobky.

Ingrediencie

  • 1 banán
  • 200 g akékoľvek bobuľovitého ovocia
  • 150 g jogurtu

Postup

Nakrájajte banán na plátky. Spolu s ďalším ovocím ho vložte do mrazničky na 1-2 hodiny. Mali by mierne zamrznúť.

Rozšľahajte si jogurt mixérom. Bez toho, aby ste prestali s mixovaním, pridajte do neho banán a bobuľovité ovocie. Výsledná zmes sa prenesie do pohárikov a vloží sa do mrazničky. Namiesto bobúľ môžete použiť kivi, broskyňu, marhule…

сливочное мороженое

 

zdroj: takprosto.cc