Prezradíme vám, ako rýchlo si môžete vypestovať červenú repu – zdraviu prospešná zelenina, ktorá tiež vyzdobí miestnosť žiarivými farbami a dodá vám dobrú náladu v tom najhoršom počasí.
Skúsení pestovatelia vedia, že veľké množstvo zeleniny je možné vypestovať aj v domácich podmienkach: repa, mrkva, cibuľa, reďkovky, kvaka, biela reďkovka, zeler a petržlen. Asi jedným z najjednoduchších spôsobov, ako získať potrebné vitamíny, je pestovanie cvikly.
Prečo pestovať repu doma?
V prvom prípade sa to dá dosiahnuť vysadením malej koreňovej zeleniny do samostatných kvetináčov alebo do bežných kvetináčov – listy môžete orezávať podľa potreby. Pestovanie repy v domácich podmienkach má veľa výhod:
- Farebné sú príjemné na pohľad
- Konzumáciou repových listov získate viac vitamínov ako zo samotnej koreňovej zeleniny
- Koreňové plodiny aj najmenšej veľkosti sú vhodné na výsadbu
- Na úrodu nemusíte čakať dlho: po 10 dňoch môžete šťavnaté listy odrezať a použiť do pokrmu
Ako pestovať repu na listy
Budete potrebovať nádobu s objemom 200 – 500 ml a výškou najmenej 15 cm, vždy s drenážnymi otvormi. Zamerajte sa na veľkosť vašej koreňovej zeleniny. Ak má repa podľa vášho vkusu príliš dlhý „chvost“, odrežte ho a odrezané nechajte vyschnúť na jednu alebo dve hodiny. Je to preto, aby sa predišlo hnilobe a muškám.
Upriamte pozornosť vrch repy: nie je nutné ho orezávať. Ideálne by tam už mali byť prvé listy. Vložte repu do zeme, chvostíkom nadol, približne do polovice a dostatočne polievajte. Substrát môže pozostávať z hocičoho, dokonca aj z pilín, ale je lepšie, ak ide o piesočnatý typ pôdy. Nie je potrebné dávať kvetináč pod lampu ani ho zakrývať fóliou. Po 7 dňoch sa objavia prvé zelené púčiky.
Ako sa starať o repu v domácich podmienkach?
Postavte kvetináče na najosvetlenejší parapet. Čím viac slnečného svetla, tým lepšie! Optimálna teplota je 18 – 20 stupňov, snažte sa zabrániť náhlym zmenám. Polievajte ju opatrne: uistite sa, že pôda nevyschne, ale nie je vhodné, aby ste ju zbytočne prelievali.
V bytových podmienkach rastie pomerne rýchlo, nevyžaduje osobitnú starostlivosť a nestojí veľa. Navyše, úrodu zelených listov možno získať opakovane! Môžete ich použiť do šalátov, opražiť s cibuľou alebo zmiešať s mletým mäsom na prípravu fašírok. Listy repy, no aj samotná repa má množstvo využití, je len na vás, akým spôsobom si uchováte svoje zdravie.
zdroj:sovksuom.ru