Na parapete som si vypestovala ukážkovú cviklu. Nepotrebuje skoro žiadnu starostlivosť

 Prezradíme vám, ako rýchlo si môžete vypestovať červenú repu – zdraviu prospešná zelenina, ktorá tiež vyzdobí miestnosť žiarivými farbami a dodá vám dobrú náladu v tom najhoršom počasí.

Skúsení pestovatelia vedia, že veľké množstvo zeleniny je možné vypestovať aj v domácich podmienkach: ​​repa, mrkva, cibuľa, reďkovky, kvaka, biela reďkovka, zeler a petržlen. Asi jedným z najjednoduchších spôsobov, ako získať potrebné vitamíny, je pestovanie cvikly.

зелень на подоконнике

Prečo pestovať repu doma?

V prvom prípade sa to dá dosiahnuť vysadením malej koreňovej zeleniny do samostatných kvetináčov alebo do bežných kvetináčov – listy môžete orezávať podľa potreby. Pestovanie repy v domácich podmienkach má veľa výhod:

  • Farebné sú príjemné na pohľad
  • Konzumáciou repových listov získate viac vitamínov ako zo samotnej koreňovej zeleniny
  • Koreňové plodiny aj najmenšej veľkosti sú vhodné na výsadbu
  • Na úrodu nemusíte čakať dlho: po 10 dňoch môžete šťavnaté listy odrezať a použiť do pokrmu

 

Ako pestovať repu na listy

как выращивать свеклу на подоконнике

Budete potrebovať nádobu s objemom 200 – 500 ml a výškou najmenej 15 cm, vždy s drenážnymi otvormi. Zamerajte sa na veľkosť vašej koreňovej zeleniny. Ak má repa podľa vášho vkusu príliš dlhý „chvost“, odrežte ho a odrezané nechajte vyschnúť na jednu alebo dve hodiny. Je to preto, aby sa predišlo hnilobe a muškám.

как выращивать свеклу

Upriamte pozornosť vrch repy: nie je nutné ho orezávať. Ideálne by tam už mali byť prvé listy. Vložte repu do zeme, chvostíkom nadol, približne do polovice a dostatočne polievajte. Substrát môže pozostávať z hocičoho, dokonca aj z pilín, ale je lepšie, ak ide o piesočnatý typ pôdy. Nie je potrebné dávať kvetináč pod lampu ani ho zakrývať fóliou. Po 7 dňoch sa objavia prvé zelené púčiky.

 

Ako sa starať o repu v domácich podmienkach?

выращивание зелени свеклы

Postavte kvetináče na najosvetlenejší parapet. Čím viac slnečného svetla, tým lepšie! Optimálna teplota je 18 – 20 stupňov, snažte sa zabrániť náhlym zmenám. Polievajte ju opatrne: uistite sa, že pôda nevyschne, ale nie je vhodné, aby ste ju zbytočne prelievali.

V bytových podmienkach rastie pomerne rýchlo, nevyžaduje osobitnú starostlivosť a nestojí veľa. Navyše, úrodu zelených listov možno získať opakovane! Môžete ich použiť do šalátov, opražiť s cibuľou alebo zmiešať s mletým mäsom na prípravu fašírok. Listy repy, no aj samotná repa má množstvo využití, je len na vás, akým spôsobom si uchováte svoje zdravie.

zdroj:sovksuom.ru