Dokonalá kysnutá hviezda. Zabudnite na suché cesto. Recept si zamilovala celá rodina

 

Suroviny na cesto:
1 kg polohrubej múky
6 dl mlieka
2 PL sušeného mlieka
2 vajíčka
6 PL cukru
1 kocka droždia
štipka soli
1,5 dl oleja

Na plnku
mleté vlašské orechy… mak… kakao, cukor, citrón a olej
Na potretie
1 vajíčko a 2 PL mlieka
Na posýpku
sezam, mak, ovsené vločky..sekané orechy…

Postup:
Z 1,5 dl mlieka, 1 PL cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Všetky sypké suroviny zmiešame, vajíčka rozhabarkujeme vo zvyšnom mlieku a pridáme k sypkým surovinám a vymiešame. Potom pridáme olej a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť 60 minút.


Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí. Z každej časti vyvaľkáme kruh.Pripravíme si tri okrúhle formy. Do foriem vložíme papier na pečenie a do každej dáme jeden kruh cesta. Ten potrieme maslom alebo olejom, Teraz tam dáme náplň. Do jednej makovú, do druhej orechovú a do tretej kakaovú. Každú náplň zmiešame s cukrom, podľa uváženia ,pokvapkáme citrónom.

Tej náplne nemá byť veľa,lebo sa nám trojuholníčky budú ťažko točiť. Stačí len posypať. Ja som dala 3 PL orechov, 3 PL maku a 2 PL kakaa, zmiešaných s cukrom. Môžete urobiť len jednu náplň,ktorú doma obľubujete.Ostatné tri cesta tiež potriete olejom alebo maslom a namastenou časťou priložíte na náplň.

Dobre pritlačíte. Teraz do prostriedku každej formy urobíte kruh pohárom, ale len naznačíte.Od toho kruhu narežete 24 trojuholníkov. Každé dva trojuholníky 3 krát pretočíte až vznikne ružica. Ružicu potrieť vajíčkom s mliekom a posypať sezamom, alebo makom, sekanými orechmi, alebo ovsenými vločkami.

Za recept ďakujeme pani Milke