Viete, že pizza je jedným z najobľúbenejších jedál na tejto planéte? Dopyt po nej je vyšší ako pri väčšine druhov rýchleho občerstvenia. Talianskej klasike v podobe neapolskej pizze sa nič nevyrovná! Na pizzu, rovnako ako na sendvič, môžete dať čokoľvek. A hlavnou výhodou je samozrejme doba pečenia – od 15 do 40 minút.
Všetko záleží od cesta, ktoré si zvolíte. Prezradíme vám ako si pripraviť pizzový základ na tri rôzne spôsoby. Nájdete tu aj malý ťahák, ktorý vám pomôže s rýchlejšou prípravou tohto talianskeho pokrmu.
Bohatá, rozmanitá náplň skrýva hlavnú zložku, ktorou je cesto, pretože práve na ňom záleží, ako bude pizza nakoniec chutiť.
Cesto z jogurtu
Ak je vaším cieľom získať krehké a zároveň tenké cesto, budete potrebovať kefír alebo jogurt. Na prípravu budete potrebovať len minimálny počet ingrediencií, čo v prípade nečakanej návštevy určite oceníte.
Potrebujete:
- 160 g pšeničnej múky (vhodnú na prípravu pizze)
- 200 g bieleho jogurtu
- 1 lyžička prášku do pečiva
- soľ podľa chuti
Soľ zmiešajte v jogurte, aby sa rozpustila, pridajte múku s práškom do pečiva a vymieste si cesto. Nemusíte ho dať odležať, stačí ho vyvaľkať a vložiť do rúry s vašimi obľúbenými ingredienciami.
Rýchle cesto z droždia
Cesto z drozdia je tým cestom, ktoré robí pizzu šťavnatou a neuveriteľne jemnou. Preto ak máte 20 minút nazvyš, upriamte pozornosť na nasledujúci recept.
Potrebujete
- 480 g múky
- 200 ml vody
- 1,5 lyžice droždia
- 3 lyžice olivového oleja
Múku si zmiešajte so soľou a droždím, pridajte vodu a zamieste tuhé cesto, zatiaľ čo do neho budete pridávať trochu olivového oleja. Pred rozvaľkaním mu nechajte pár minút na zväčšenie objemu.
Majonézové cesto
Rovnako rýchly recept ako s jogurtom, no výsledok bude omnoho sýtejší a kalorickejší.
Potrebujete
- 160 g múky
- 4 lyžice majonézy
- 2 vajcia
- 4 lyžice kyslej smotany
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
Vyšľahané vajcia zmiešajte s majonézou a kyslou smotanou. Pridajte múku so sódou a zamieste si cesto. Následne ho dajte na pekáč a roztiahnite ho po celom dne. Takto pizzu pripravíte už za 10 minút.
Vaša pizza môže obsahovať čokoľvek: od paradajok a syrov až po zmes salám, papriky, olív a podobne.
V mikrovlnnej rúre bude vaša pizza ešte jemnejšia. Tu je ešte zopár trikov, s ktorými získate tu najlepšiu pizzu na svete.
Cesto vložte do hlbšej formy
Rozložte náplň po celom povrchu
Použite väčšie množstvo omáčky, aby sa cesto nasiaklo a nevysušilo
Predhrejte mikrovlnnú rúru (pár minút na maximálnom programe). Pizza z cesta bez kvasníc vám zaberie 10 minút. Tá s droždím len 6 minút.
Len si predstavte túto vôňu z čerstvo otvorenej rúry. Naťahujúci syr, chrumkavé okraje a neodolateľné cesto. Áno, určite stojí za to naučiť sa upiecť pizzu na niekoľko rôznych spôsobov. A pochutíte si na nej tak dobre, ako v hociktorej talianskej reštaurácii.
zdroj: sovkusom.ru