Dajte zbohom ryži a zemiakom. Zdravé šaláty z cestovín a zeleninou vám dodajú energiu

Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí sa zásobili cestovinami a pomaly vám už dochádzajú nápady na ich prípravu, inšpirujte sa nasledujúcimi receptami. Vďaka ním si budete môcť pripraviť a vychutnať jedlo priamo v pohodlí vášho domova a nemusíte riešiť donášku z reštaurácií.

Teplý šalát s cestovinami a paradajkami

теплый салат

Ingrediencie

  • 450 g cestovín conchiglie (mušličky)
  • 5 paradajok
  • 100 g mozzarelly
  • 1 červená cibuľa
  • 50 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Petržlenová vňať (podľa chuti)
  • Soľ
  • Korenie

Postup

Paradajky a syr si nakrájajte na kocky, pridajte s nim najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať. Cestoviny varte podľa pokynov na obale.

Nakoniec si všetko zmiešajte v jednej veľkej miske. Šalát dochuťte olivovým olejom, soľou, korením a ešte raz premiešajte.

 

Šalát s cestovinami a brokolicou

салат с брокколи

Ingrediencie

  • 2 hlávky brokolice
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 pl olivového oleja
  • 230 g penne cestovín (trubičky)
  • 1-2 pl citrónovej šťavy
  • 1 paprika
  • 50 g olív
  • 50 g vlašských orechov
  • Soľ
  • Korenie

Postup

Brokolicu si rozdeľte na menšie ružičky. Zmiešajte si 1 polievkovú lyžicu oleja s plátkami narezaného cesnaku, soľou a korením. Pripravenú brokolicu ešte pokvapkajte olejom, vložte ju do rúry na 15 minút a pečte pri 200 stupňoch.

Medzitým si uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Sceďte ich, no nechajte si 50 ml na ďalšie varenie.

Upečený cesnak si vyberte z rúry, roztlačte ho na pastu, ktorú následne zmiešajte s citrónovou šťavou, zvyšným olivovým olejom, soľou a korením.

Papriku nakrájajte na tenké prúžky a osmažte ju na panvici s orechmi a olivami.

V jednej miske si nakoniec zmiešajte cestoviny, brokolicu, papriku s olivami a orechmi. Šalát môžete v prípade potreby ešte dochutiť citrónovým dipom.

 

Šalát s cestovinami a krevetami

салат с креветками

Ingrediencie

  • 300 g cestovín conchiglie (mušličky)
  • 400 g očistených kreviet
  • 1 uhorka
  • 2 pl majonézy
  • 2 pl olivového oleja
  • 2 pl citrónovej šťavy
  • 1 čl dijonskej horčice
  • Kôpor (podľa chuti)

Postup

Minútu pred koncom varenia cestovín k nim pridajte krevety. Po uplynutí času z nich zlejte vodu.

Zmiešajte si majonézu, olej, citrónovú šťavu a horčicu. Túto zmes následne dôkladne premiešajte s cestovinami, krevetami, nakrájanými uhorkami a nasekaným kôprom.

 

Šalát s cestovinami a hráškom

салат с горохом

Ingrediencie

  • 200g penne cestovín
  • 230 g žltej fazule
  • 230 g zelenej fazule
  • 170 g zeleného hrášku
  • 50 ml olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 pl nastrúhanej kôry z limetky
  • 1 pl limetkovej šťavy
  • Koriander (podľa chuti)
  • Soľ
  • Korenie

Postup

Cestoviny varte vo vriacej a osolenej vode po dobu 6 minút. Potom k nim pridajte nakrájané žlté a zelené fazule. Varte ich ďalších 5 minút. Pridajte zelený hrášok a potom ich okamžite sceďte.

V panvici si na olivovom oleji osmažte prelisovaný cesnak. Odstráňte ju z plameňa – cesnak zmiešajte s kôrou a limetkovou šťavou.

Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy, posypte ich nasekaným koriandrom a pokvapkajte limetkovo-cesnakovou šťavou.

 

Šalát s cestovinami a cícerom

салат с нутом

Ingrediencie

  • 340 g cestovín orecchiette – ušká
  • 400 g cíceru
  • 50 g olív
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 pl paradajkovej pasty
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 3 pl olivového oleja
  • Štipka mletej červenej papriky
  • 100 g strúhaného syra
  • Rukola (podľa chuti)
  • Soľ
  • Korenie

Postup

V hrnci si zmiešajte cestoviny, cícer, olivy, paradajkovú pastu, cesnak, rozmarín, olej, papriku a 5 šálok vody. Pridajte soľ a korenie.

Priveďte k varu, potom varte na miernom ohni za stáleho miešania 12 – 15 minút.

Odstráňte hrniec z plameňa, vyberte vetvičku rozmarínu a pridajte nastrúhaný syr. Pred podávaním šalát ozdobte čerstvou rukolou.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

zdroj:sovkusom.ru