Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí sa zásobili cestovinami a pomaly vám už dochádzajú nápady na ich prípravu, inšpirujte sa nasledujúcimi receptami. Vďaka ním si budete môcť pripraviť a vychutnať jedlo priamo v pohodlí vášho domova a nemusíte riešiť donášku z reštaurácií.
Teplý šalát s cestovinami a paradajkami
Ingrediencie
- 450 g cestovín conchiglie (mušličky)
- 5 paradajok
- 100 g mozzarelly
- 1 červená cibuľa
- 50 ml olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- Petržlenová vňať (podľa chuti)
- Soľ
- Korenie
Postup
Paradajky a syr si nakrájajte na kocky, pridajte s nim najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať. Cestoviny varte podľa pokynov na obale.
Nakoniec si všetko zmiešajte v jednej veľkej miske. Šalát dochuťte olivovým olejom, soľou, korením a ešte raz premiešajte.
Šalát s cestovinami a brokolicou
Ingrediencie
- 2 hlávky brokolice
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 pl olivového oleja
- 230 g penne cestovín (trubičky)
- 1-2 pl citrónovej šťavy
- 1 paprika
- 50 g olív
- 50 g vlašských orechov
- Soľ
- Korenie
Postup
Brokolicu si rozdeľte na menšie ružičky. Zmiešajte si 1 polievkovú lyžicu oleja s plátkami narezaného cesnaku, soľou a korením. Pripravenú brokolicu ešte pokvapkajte olejom, vložte ju do rúry na 15 minút a pečte pri 200 stupňoch.
Medzitým si uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Sceďte ich, no nechajte si 50 ml na ďalšie varenie.
Upečený cesnak si vyberte z rúry, roztlačte ho na pastu, ktorú následne zmiešajte s citrónovou šťavou, zvyšným olivovým olejom, soľou a korením.
Papriku nakrájajte na tenké prúžky a osmažte ju na panvici s orechmi a olivami.
V jednej miske si nakoniec zmiešajte cestoviny, brokolicu, papriku s olivami a orechmi. Šalát môžete v prípade potreby ešte dochutiť citrónovým dipom.
Šalát s cestovinami a krevetami
Ingrediencie
- 300 g cestovín conchiglie (mušličky)
- 400 g očistených kreviet
- 1 uhorka
- 2 pl majonézy
- 2 pl olivového oleja
- 2 pl citrónovej šťavy
- 1 čl dijonskej horčice
- Kôpor (podľa chuti)
Postup
Minútu pred koncom varenia cestovín k nim pridajte krevety. Po uplynutí času z nich zlejte vodu.
Zmiešajte si majonézu, olej, citrónovú šťavu a horčicu. Túto zmes následne dôkladne premiešajte s cestovinami, krevetami, nakrájanými uhorkami a nasekaným kôprom.
Šalát s cestovinami a hráškom
Ingrediencie
- 200g penne cestovín
- 230 g žltej fazule
- 230 g zelenej fazule
- 170 g zeleného hrášku
- 50 ml olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 pl nastrúhanej kôry z limetky
- 1 pl limetkovej šťavy
- Koriander (podľa chuti)
- Soľ
- Korenie
Postup
Cestoviny varte vo vriacej a osolenej vode po dobu 6 minút. Potom k nim pridajte nakrájané žlté a zelené fazule. Varte ich ďalších 5 minút. Pridajte zelený hrášok a potom ich okamžite sceďte.
V panvici si na olivovom oleji osmažte prelisovaný cesnak. Odstráňte ju z plameňa – cesnak zmiešajte s kôrou a limetkovou šťavou.
Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy, posypte ich nasekaným koriandrom a pokvapkajte limetkovo-cesnakovou šťavou.
Šalát s cestovinami a cícerom
Ingrediencie
- 340 g cestovín orecchiette – ušká
- 400 g cíceru
- 50 g olív
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 pl paradajkovej pasty
- 1 vetvička rozmarínu
- 3 pl olivového oleja
- Štipka mletej červenej papriky
- 100 g strúhaného syra
- Rukola (podľa chuti)
- Soľ
- Korenie
Postup
V hrnci si zmiešajte cestoviny, cícer, olivy, paradajkovú pastu, cesnak, rozmarín, olej, papriku a 5 šálok vody. Pridajte soľ a korenie.
Priveďte k varu, potom varte na miernom ohni za stáleho miešania 12 – 15 minút.
Odstráňte hrniec z plameňa, vyberte vetvičku rozmarínu a pridajte nastrúhaný syr. Pred podávaním šalát ozdobte čerstvou rukolou.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj:sovkusom.ru