Veľká noc sa nezaobíde bez maľovaných vajíčok a pečenia koláčov. Každá krajina má svoje vlastné tradície. Napríklad, v Českej republike, sa ľudia nezaobídu bez veľkonočných perníkov. Ak budete starostlivo študovať históriu sviatkov, môžete sa naučiť pripravovať veľkonočné medové perníky. A neboli o nič horšie ako tie z dnešných cukrární!
Potrebujete
- 150 g hladkej múky
- 250 g cukru
- 180 g práškového cukru
- 250 g medu
- 4 vajcia
- 2 pl kakaa
- 100 g masla
- 2 pl citrónovej šťavy
- 1,5 čl jedlej sódy
- škorica – podľa chuti
- klinčeky – voliteľné
- mletý zázvor – voliteľné
- potravinárske farbivo – voliteľné
Postup
Na malom plameni si v hrnci rozpustíme cukor s maslom, pridáme med, zázvor, škoricu a klinčeky (podrvené) a premiešame. Odstránime z tepla.
Vyšľaháme si 3 vajcia a zmiešame ich s vychladeným medovým sirupom. Pridáme múku, sódu, kakao a potom si cesto vymiesime. Malo by byť elastické. Vložíme ho do chladničky a počkáme kým nestuhne.
Keď už má cesto pevnejšiu konzistenciu, rozvaľkáme ho na približne pol centimetrovú hrúbku, vykrajujeme si z neho požadovaný tvar, vložíme ich do rúry a necháme piecť po dobu 15 minút pri teplote 180 stupňov.
Počas tejto doby si pripravíme polevu: práškový cukor rozmiešame s jedným vaječným bielkom a citrónovou šťavou, kým nedosiahneme konzistenciu kyslej smotany. Hotovo! Zmes následne preložíme do vrecúška na pečenie, aby sme ozdobili vychladené perníky.
Cesto je veľmi sladké a korenené. Pre ešte výraznejšiu chuť použite namiesto mletého, čerstvý strúhaný zázvor. Polevu si prispôsobte svojim preferenciám a schopnostiam. Odporúčame ju distribuovať do niekoľkých vreciek, pridať kvapku prírodného farbiva a povoliť uzdu vašej kreativite!
zdroj:sovkusom.ru