Veľkonočná paska, nadýchaná ako obláčik. Babka ju robila podľa tohto receptu a vždy bola úžasná

Recept:
1,5 kg polohrubej múky
1 vajíčko, 2 žĺtky
1/2 ČL soli
5 PL kryštálového cukru
2 kocky droždia
9 dl mlieka – aj viac
12 dkg masla


Postup:
Pripravíme si kvások a necháme vykysnúť. Všetky sypké suroviny zmiešame.žĺtka rozhabarkujeme v mlieku a pridáme k sypkým surovinám, pridáme kvások a rozpustený tuk. Všetko premiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi 1 hodinu.Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. 

Prvú časť rozdelíme na 5 dielov, z ktorých si vypracujeme 5 dlhých valčekov a spletieme ich do vrkoča.Prenesieme do pekáča, vyloženého papierom na pečenie. Druhú časť si rozdelíme na 7 dielov , tiež vypracujeme 7 dlhých valčekov a spletieme vrkoč, ktorý prenesieme na prvý spletený vrkoč a necháme podkysnúť


Tesne pred pečením potrieme koláč vajíčkom, do ktorého sme pridali 2 PL vody.
Pečieme 60 minút.Vkladáme do rúry nahriatej na 200°, potom teplotu znížime na 180°a pečieme 15 minút.Vtedy vrch prikryjeme papierom na pečenie a pečieme ešte 10 minút pri tej istej teplote, potom teplotu znížime na 160° a pečieme ešte 35 minút.Koláč vyberieme z pece a potrieme vodou, do ktorej sme pridali 1 PL cukru.

Necháme ho ešte 15 minút v pekáči, potom ho vyberieme na podložku a necháme voľne dýchať 20 minút,potom prikryjeme utierkou.

Za racept ďakujeme pani Milke

Back To Top