Vyplatia sa tepelné čerpadlá dlhodobo?

Aktuálny vývoj na komoditných burzách, kedy postupne klesajú ceny zemného plynu i silovej elektriny by pomaly mohol dávať zabudnúť na hrôzy leta 2022, keď ceny energetických komodít stúpali do predtým nepredstaviteľných výšin. Oplatí sa teda skúšať situáciu ďalej „vysedieť“ a v budúcnosti sa opäť spoliehať na konvenčné energetické komodity v podobe zemného plynu, elektriny, uhlia, dreva a pod.? Odpoveď je jednoduchá…

Tepelné čerpadlá boli zdrojom najlacnejšieho tepla a teplej vody aj v čase nízkych cien tradičných energetických komodít. Aj v prípade poklesu cien zemného plynu, elektriny či dreva by tak tepelné čerpadlá stále boli jasným víťazom na rebríku porovnávajúce náklady na energie.

Vďaka dotáciám od štátu a veľkému rozdielu medzi nákladmi na výrobu tepla v porovnaní so zemným plynom, elektrinou, drevom či uhlím, tepelné čerpadlá sa oplatia aj po započítaní úvodných investícií do ich obstarania. Predstavu o výhodnosti si môžete urobiť sami, napr. v tejto kalkulačke webu tzb-info.cz.

Okrem toho, tepelné čerpadlá ponúkajú ďalšie nefinančné výhody, konkrétne:

  • Stabilné dodávky tepla a teplej vody bez ohľadu na dostupnosť energetických komodít. Tepelné čerpadlá odoberajú teplo z vonkajšieho vzduchu či geotermálnej energie.
  • Stabilne nízke náklady na teplo práve s ohľadom na fakt, že vonkajší vzduch aj geotermálna energia sú k dispozícii zadarmo, a to vo všetkých trvalo obývaných kútoch planéty.
  • Istotu možnosti využívania do budúcnosti. Tepelné čerpadlá sú zdrojom čistej energie, v dohľadnej budúcnosti im teda nehrozí obmedzovanie či úplný zákaz používania. Práve naopak, štát vám na zaobstaranie tepelného čerpadla prispeje.

S tepelnými čerpadlami sa tak definitívne zbavíte starostí spojených s dostupnosťou a cenou energií. Tešiť sa naopak môžete na spoľahlivé dodávky tepla a teplej vody na nasledujúcich niekoľko desiatok rokov. Nenechajte sa pritom mýliť, tepelné čerpadlá nie sú výsadou moderných nízkoenergetických nehnuteľností, zaobstarať si ich môžete aj do staršej nehnuteľnosti, aj keď nie je zateplená. Rovnako tak, tepelné čerpadlá nájdete pri budovách o veľkosti lodného kontajnera aj strategických objektov, akými sú napr. letiská, nemocnice, školy, armádne objekty apod.

Zdroj obrázku: John Royal / Shutterstock.com

Back To Top