Ako ochrániť záhradu pred škodcami?

Niekedy je to doslova ako obrana, ktorú poznáte z kolektívnych športov. Jeden tím sa vytrvalo bráni, kým ten druhý neustále útočí. K niečomu podobnému sa dá prirovnať aj boj so škodcami či inými neželanými návštevníkmi vašej záhrady. Ak sa však dobre pripravíte a budete robiť proaktívne kroky, môžete uspieť a záhradu, rastliny a úrodu ochrániť.

Vhodné prípravky proti škodcom

Keď je vonku mínus desať stupňov pod nulou, tak vás zrejme škodcovia či hmyz trápiť nebudú. To sa však rýchlo zmení s príchodom jari. Tá je výbornou sezónou pre záhradkárov, no okrem príležitostí prináša aj hrozby. Príležitosťou je samozrejme lepšie počasie a vegetačné obdobie, hrozbou sú okrem iného aj škodcovia.

Zdroj foto: VH-studio / Shutterstock.com

Dôležitá je hlavne prevencia – ak začnete iba reagovať na to, čo sa na záhrade deje, môže byť už príliš neskoro. Preto je vhodné pripraviť sa na to už počas zimy a eliminovať tak možné problémy. Už teraz si môžete zabezpečiť účinné prípravky proti škodcom, ktorí sú najväčšími nepriateľmi našej zeleniny, ovocia či okrasných rastlín. Medzi najznámejších záhradných škodcov zaraďujeme vošky, mravce, slizniaky, skočky, strapky či takého medvedíka obyčajného, ktorý dokáže narobiť poriadne škody.

Dokážu zničiť úrodu

Škodcov naozaj neradno podceňovať, pretože ak sa premnožia, dokážu zničiť aj celú úrodu. A ak je starostlivosť o záhradu medzi vašimi prioritami, určite to nechcete dopustiť. Niekedy si dokážete pomôcť aj prírodnými metódami – napríklad proti voškám dobre zaberá levanduľa, rozmarín alebo šalvia. Ak sa však premnožia, je potrebný postrek. Môže sa jednať aj o biologický postrek, vyrobený na prírodnom základe. O niečo účinnejší je potom insekticíd.

Pri akejkoľvek manipulácii s prípravkami proti škodcom si dávajte pozor, vždy postupujte výhradne podľa návodu a nezabúdajte na ochranné pomôcky (rukavice, okuliare, prekrytie dýchacích ciest).

Zdroj foto: Virrage Images / Shutterstock.com

Ako si vybrať?

V každom boji je potrebné poznať svojho nepriateľa. Ak si teda vyberáte insekticídy, čiže prípravky proti škodlivému hmyzu, je dobré si vopred urobiť malý prieskum toho, čo sa vám vlastne na záhrade pohybuje a čoho sa chcete zbaviť. Kľúčové je vybrať si správne, a teda efektívne insekticídy. Prípravok môže byť zameraný vyslovene na slimákov a slizniaky, ďalej na strapky, pásavky, vošky, roztoče, molice, kvetovky či fúzavky. Prípravky na likvidáciu roztočov sa niekedy inak označujú aj ako akaricídy.

Vždy je treba mieriť cielene a presne, inak vaša snaha zbaviť sa škodlivého hmyzu nemusí byť úspešná.