Ako sa chrániť pred hadmi v lese? TOTO BY MALI VEDIEŤ VŠETCI

Dlho očakávané leto je obdobím turistík, piknikov, výletov do prírody, či pobytu na chate. Netreba však zabúdať na možné nebezpečenstvo. V lese na nás nečakajú len komáre, osy či kliešte, ale aj hady. Naučte, ako sa ochrániť pred zmijou v prírode alebo na vašej letnej chate.

Vretenica                                                                                          Užovka

                                                                                                             Okrúhle zreničky

Pohľad zhora

Zaguľatená hlava                                                                                                                                                                                    Ostré zreničky

Špicatý vrch nosa

 

POHLAD ZHORA

Trojuholníková hlava

 

Ruky

Uhryznutie od jedovatej vretenice

Uhryznutie od nejedovatej vretenice

gray and brown snakeunsplash

Ak plánujete dovolenku vonku, mali by ste byt pripravení na to, že môžete prísť do kontaktu aj s jedovatým hadom, napríklad vretenicou severnou. Ako teda zistíte, či ste narazili na vretenicu alebo neškodnú užovku?

Ako sa chrániť pred vretenicou v prírode

Správna obuv

Ak sa chystáte na miesto, kde je možný výskyt týchto hadov, odporúčam obuť si ťažké kožené alebo gumené topánky. Uvedené materiály sú pre zmije príliš tvrdé.

black leather boots on brown dirtunsplash

Vytvorte vibrácie

Myslíte si, že zmija čaká na vás? Nie. Z jej pohľadu ste veľkým a nebezpečným nepriateľom. Môže vás uhryznúť iba v sebaobrane. Preto sa skôr pokúsi skryť a odplaziť sa, ako by vás mala napadnúť len tak, z ničoho nič. Keďže jedovaté vretenice nemajú vonkajšie uši, zle počujú, dokonale však rozlišujú vibrácie. Preto ak sa s nimi nechcete dostať do kontaktu, šuchotajte lístím a dupocte!

person walking on tree slabunsplash

Skontrolujte svoje vybavenie

Stáva sa, že zmija môže vliezť do vášho spacáku alebo stanu a pomýliť si to s úkrytom. Preto ich pred použitím nezabudnite dôkladne skontrolovať.

gray and yellow dome tent at forestunsplash

Ako rozoznať vretenicu od užovky

Hlava vretenice má trojuholníkový tvar, je zreteľne oddelená od tela. Hlava užovky je zaoblenejšia.

Pokiaľ je to možné, venujte pozornosť očiam. Zreničky zmije sú ostré, zvislé. Čo sa týka užovky, tá má okrúhle zreničky.

Často je na chrbte vretenice viditeľný cikcakovitý vzor.  Farba šupín sa líši od úplne čiernej po tmavošedú.

Ak vás už pohrýzla, pozrite sa na miesto uhryznutia. Po uhryznutí jedovatým hadom zostávajú na koži dve stopy, nejedovaté zanechávajú štyri stopy .

Prvá pomoc pri uhryznutí

Okamžite zavolajte sanitku!

Poskytnite postihnutému maximálny odpočinok. Nech nerobí zbytočné pohyby a neznervózňuje sa. Môže to celú situáciu len zhoršiť. Faktom je, že s rýchlym tlkotom srdca sa zvyšuje aj rýchlosť šírenia jedu.

Uvoľnite tlak na oblečení. Odopnite hodinky, retiazky, odstráňte náramky a opasky. A za žiadnych okolností nepoužívajte škrtidlo, aby nedošlo k nekróze.

Priložte niečo studené na postihnuté miesto. Zníži sa tým opuch a mierne spomalí šírenie jedu. Nikdy na to neprikladajte nič teplé a ani ranu neobväzujte!

Dajte postihnutému liek na alergiu.

Pokúste zabezpečiť zranenému dostatok vody. Nikdy mu nepodávajte alkohol.

 

Zdroj: sovkusom.ru