Leto sa skončilo a nastal čas pripraviť sa na zimu, najmä čo sa týka jedla. Ponúkame vám recept na skvelé a chrumkavé uhorky, ktoré do jari pravdepodobne nevydržia, pretože si ich bude chcieť dopriať celá vaša rodina.
Čo na to potrebujete?
- 4,5 kg uhoriek
- 1 kg cibule
- 7 strúčikov cesnaku
- 10 sladkých paprík
- zväzok kôpru
- 450 ml teplej prevarenej vody
- 450 ml rastlinného oleja
- 2,5 lyžice octu
- 1 polievková lyžica horčičných semienok
- 2 lyžice soli
- 4 lyžice cukru
Postup
Uhorky zalejte studenou vodou a nechajte pôsobiť 2 hodiny.
Umyte ich, orežte konce a nakrájajte na krúžky hrubé 1–1,5 cm.
Cibuľu a cesnak ošúpte – cibuľu nakrájajte na kolieska a cesnak prelisujte.
Na zálievku si zmiešajte vodu, rastlinný olej, cukor, soľ, mleté korenie a ocot. Dobre premiešajte. Následne pridajte do hrnca nasekaný cesnak a znova premiešajte.
V hrnci alebo väčšej miske zmiešajte uvarené uhorky s nakrájaným kôprom.
Všetko premiešajte a nechajte pôsobiť 2 hodiny, aby boli uhorky nasýtené náplňou. Nezabudnite premiešať obsah každú pol hodinu.
Zmes dajte na plameň, priveďte k varu a varte ďalších 5 minút.
Horúce uhorky premiestnite do sterilných skiel a zatvorte.
Otočte zaváraniny dnom nahor, prikryte ich uterákom a nechajte úplne vychladnúť.
Uchovávajte na chladnom mieste. Dobrú chuť!
Uhorky sú chrumkavé, jemné a chutné, a preto sa zjedia okamžite.