Slovenské gazdinky túto „čalamádu“ milujú. Skvelá príloha k mäsku a iným jedlám

Leto sa skončilo a nastal čas pripraviť sa na zimu, najmä čo sa týka jedla. Ponúkame vám recept na skvelé a chrumkavé uhorky, ktoré do jari pravdepodobne nevydržia, pretože si ich bude chcieť dopriať celá vaša rodina.

Čo na to potrebujete?

  • 4,5 kg uhoriek
  • 1 kg cibule
  • 7 strúčikov cesnaku
  • 10 sladkých paprík
  • zväzok kôpru
  • 450 ml teplej prevarenej vody
  • 450 ml rastlinného oleja
  • 2,5 lyžice octu
  • 1 polievková lyžica horčičných semienok
  • 2 lyžice soli
  • 4 lyžice cukru

Postup

Uhorky zalejte studenou vodou a nechajte pôsobiť 2 hodiny.

Umyte ich, orežte konce a nakrájajte na krúžky hrubé 1–1,5 cm.

Cibuľu a cesnak ošúpte – cibuľu nakrájajte na kolieska a cesnak prelisujte.

Na zálievku si zmiešajte vodu, rastlinný olej, cukor, soľ, mleté ​​korenie a ocot. Dobre premiešajte. Následne pridajte do hrnca nasekaný cesnak a znova premiešajte.

V hrnci alebo väčšej miske zmiešajte uvarené uhorky s nakrájaným kôprom.

Všetko premiešajte a nechajte pôsobiť 2 hodiny, aby boli uhorky nasýtené náplňou. Nezabudnite premiešať obsah každú pol hodinu.

Zmes dajte na plameň, priveďte k varu a varte ďalších 5 minút.

Horúce uhorky premiestnite  do sterilných skiel a zatvorte.

Otočte zaváraniny dnom nahor, prikryte ich uterákom a nechajte úplne vychladnúť.

Uchovávajte na chladnom mieste. Dobrú chuť!

Uhorky sú chrumkavé, jemné a chutné, a preto sa zjedia okamžite.

 

Zdroj: takprosto.cc