Recept: Turecký dezert pre všetkých, ktorí majú radi čokoládu – Nie je s ním žiadna robota a chuť je fenomenálna

Ak aj vy patríte k veľkým milovníkom čokolády, tento recept by ste si určite nemali nechať ujsť. Na prvý pohľad vyzerá zložito, ale všetky pochybnosti sa rozplynú, len čo dezert ochutnáte. Krém pripomína mäkké marshmallows a poleva vás okamžite prenesie do detstva. Vyskúšajte a neoľutujete!

Ingrediencie

  • 80 g pšeničnej múky
  • 80 g kakaa
  • 3 vajcia
  • 10 g prášku do pečiva
  • 230 g cukru
  • 300 ml mlieka
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 3-4 pl práškového cukru
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 20 g masla
  • 100 g smotanového syra (mascarpone a podobne)

Postup

Najprv si pripravte korpus. V miske zmiešajte múku s 30 g kakaového prášku a práškom do pečiva. Múku odložte bokom. V samostatnej miske vyšľahajte vajcia so štipkou soli.

Po 2 minútach, bez toho, aby ste prestali šľahať, pridajte do vajec 180 g cukru. Potom do zmesi pridajte 50 ml mlieka a rastlinného oleja. Prísady rozmixujte mixérom.

Do misy s vaječnou zmesou vysypte v dvoch krokoch múku a pridajte čokoládovú zmes. Cesto vymieste metličkou. Vymastite formu na pečenie (v tomto prípade 24 x 24 cm) kockou masla.

Vymastenú formu vysypte múkou. Cesto nalejte do formy a rovnomerne ho rozotrite. Koláč pečte v rúre vyhriatej na 170 stupňov 30-35 minút. Hotovosť skontrolujte špáradlom.

Medzitým si pripravte polevu. Do hrnca nasypte 40 g kakaového prášku a 50 g cukru. Zmes zalejte 200 ml mlieka izbovej teploty. Miešajte metličkou, kým nevznikne jednotná zmes.

Položte to na sporák a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 15 sekúnd, potom odstráňte čokoládu z ohňa a pridajte do nej 20 g masla. Premiešajte.

Poleva je pripravená. Teraz sa pustite do krému. Do misky nalejte 33% smotanu. Pridajte syr a práškový cukor. Všetko rozmixujte mixérom.

Pridajte 1 pl kakaového prášku. Krém je pripravený. Po upečení nechajte korpus mierne vychladnúť a na vrch urobte niekoľko otvorov s paličkou. Nalejte naň 50 ml mlieka, aby dôkladne nasiakol.

Naneste pripravený krém a rovnomerne ho zarovnajte. Vychladnutú polevu rozotrite na cesto. Nepoužívajte horúcu polevu: krém by sa roztopil.

Hotový koláč vložte na noc do chladničky. Počas tejto doby vychladne a udrží si svoj tvar. Pred podávaním ho nakrájajte na štvorce a môžete ich hneď preniesť na dezertné tanieriky. Prajeme vám dobrú chuť!

 

Zdroj: sovkusom.ru